Marina Abramović interjúban beszélt arról, hogy a művészeknek mivel kellene foglalkoznia a járvány alatt és az nem a koronavírus.

A vírust nem kellene inspirációként használni

A koronavírus járvány alatt számos művészeti alkotás készült: egészségügyi dolgozók ihlette képregényfigurák, vagy HBO-sorozat a karanténról.

Marina Abramović az alkotóművészet fontosságáról beszélt, amelyekről kevés szó esik a napi híreken és a jelenlegi események között, írja a Dazed. A művész szerint mindig nagyon veszélyes, ha a napai dolgok megváltoztatják a művészek munkáját vagy a gondolkodásmódjukat. Nem szabad, hogy a művészet a mindennapi dolgok újrahasznosításává váljon. A művészetnek zavarba ejtőnek kell lennie, kérdéseket kell feszegetnie és a jövővel kapcsolatban kell megállapításokat tennie. Ezért nem javasolja, hogy koronavírussal foglalkozzanak az alkotók.

Marina Abramović
Marina Abramović / Fotó? New York Times

“Nem szeretnék foglalkozni a koronavírussal. Semmilyen ötletem vagy inspirációm nincs a témával kapcsolatba. A koronavírus egyáltalán nem egy szexi dolog, hogy dolgozzak vele” – fogalmazott a művész.

Marina Abramović híres performanszát is rekonstruálta az Animal Crossingban egy művész

Ahogy a való világ egyre kétségbeejtőbbé válik, a régi életünk is egyre távolabbi dimenzióba kerül. A művészeti intézmények és kiállítások bezártak, az emberek pedig a digitális platformokon keresik a napi kulturális betevőjüket. Ide tartozik az Animal Crossing: New Horizons is, a Nintendo március végén megjelent legújabb fejlesztése, ami a társasági távolságtartás korának legnépszerűbb videójátékává nőtte ki magát a cikke szerint.

Amikor azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a performansz-művészetnek hogyan kellene alkalmazkodnia a szociális távolságtartáshoz, akkor úgy fogalmazott, hogy a vírus csak vakációzik és nem marad itt örökké és vissza fognak térnek a megszokott előadások. Amíg ez bekövetkezik, addig megoldásként javasolja a kiterjesztett valóság technikáját, így akár a nappaliban is meg lehet ragadni az előadó energiáját. A szerb művész 2019-es a The Life című performanszában egy digitális avatarként jelent meg. Jelenleg Ausztriában tölti az izolációs időt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Minden körülmények között dolgozom és az esetek többségében izolálva dolgozom. Így számomra ez a körülmény nem igazán változtatta meg az életmódomat[/perfectpullquote]

– örvendezett a művésznő.

A legnagyobb probléma a félelem

A művésznő általánosságban is beszélt a járvánnyal kapcsolatban. Véleménye szerint ez egyik legnagyobb probléma, hogy az emberek félelemben élnek, mert szeretik megtervezni az életük minden mozzanatát a halálukig.  Ebben a kiszámíthatatlan helyzetben pedig ez nem lehetséges.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Én szeretem a váratlan dolgokat és a mostani helyzetnek köszönhetően az egyetlen valóságos realitásban vagyunk. Az egyetlen dolog, ami biztos, az a most[/perfectpullquote]

– vonja le a következtetést a művésznő.

Abramović-ot jelenleg szélsőjobboldali internetezők sátánizmussal vádolják egy állítólagosan kiszivárgott email miatt, amely szerint Abramović okkult szexuális rituálékat tartott. Emiatt pedig már halálos fenyegetéseket is kapott.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet