A karanténba rekedt emberek a Nintendo új videójátékában élik ki a koronavírus-járvány előtti életük dimenzióit. Ezúttal modern művészeti alkotások virtuális változatának elkészítésével.

Performanszművészet a videójátékban

Ahogy a való világ egyre kétségbeejtőbbé válik, a régi életünk is egyre távolabbi dimenzióba kerül. A művészeti intézmények és kiállítások bezártak, az emberek pedig a digitális platformokon keresik a napi kulturális betevőjüket.

Khor Animal Crossing Abramovic
Marina Abramović Animal Crossing Kiadásban / Fotó: Shing Yin Khor Instagram

Ide tartozik az Animal Crossing: New Horizons is, a Nintendo március végén megjelent legújabb fejlesztése, ami a társasági távolságtartás korának legnépszerűbb videójátékává nőtte ki magát a Dazed cikke szerint. Ez a játék lett egy művészeti projekt platformja is, amelyen Marina AbramovićBarbara Kruger, Christo, Jeanne-Claude és mások alkotásai jelennek meg sajátos értelmezésben.

Egy férfi Marina Abramovic-ot a “művészetért” verte fejbe egy festménnyel

Marina Abramović kiállítás megnyitója és könyve dedikálása céljából tartózkodott az olasz városban. A New York Times riportja szerint éppen távozott a firenzei Palazzo Strozziból, amikor egy férfi egy “torz” képpel a kezében közelebb lépett a művésznőhöz, amiről az azt hitte, ajándék. De nem az volt. A támadó áthúzta a nő fején a festményt, ami beszakadt.

Shing Yin Khor installáció művész az Animal Crossing idilli szigetét digitális művészeti galériává alakította át. A március végén tartott hivatalos megnyitó óta rengeteg látogatót vonzott a művésznő virtuális szigete.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„Végre valaki arra használja ezt a játékot, amire kell!”[/perfectpullquote]

– kommentálta valaki Khor közösségi oldalán. A kiállított alkotások között megtalálható Barbara Kruger Untitled (your body is a battleground) / Cím nélkül (a tested egy csatatér) című alkotása is. A digitális verzió „a tarlórépafölded egy csatatér” átiratként utal az eredetire – vélhetően a nem éppen profi kertész avatar ház körüli veteményesére utalva.

suck it, Christo.

No Description

Khor megalkotta még Christo és Jeanne-Claude The Umbrellas című installációjának Animal Crossing-verzióját, és a digitális térben újraértelmezte Chris Burden Urban Light című installációját, amely 1920-30-as évekbeli utcai lámpákból állt.

The Avatar Is Present

A legkülönlegesebb dobása azonban kétségkívül Marina Abramović híres performanszának, a The Artist Is Presentnek (A művész jelen van) a rekonstrukciója. A New York-i Museum of Modern Artban 2010-ben megrendezett emlékezetes retrospektív kiállításán Marina Abramović mozdulatlanul ült egy asztal mellett, ahol bárki helyet foglalhatott vele szemközt.

Marina Abramović e Ulay – MoMA 2010

Nella retrospettiva al MoMA a lei dedicata, documentata nel film “The Artist is Present” (HBO Documentary Films) di Matthew Akers e Jeff Dupree, l’Abramović …

Khor avatarja olyan vörös ruháját viselt, mint Abramović a megnyitón, hozzá hasonló kis faasztal mellett ült, és egy órán keresztül várta a többi játékost.

This afternoon’s public performance.

No Description

„Véleményem szerint a The Artist is Present azért rezonált most ennyire az Animal Crossingban, mert jelenleg el vagyunk választva a többi embertől. Sokaktól azt a visszajelzést kaptam, nem számítottak rá, mennyire felkavaró élmény lesz. Csupán ülni egy széken és egy másik embert némán figyelni még egy internetes videójátékban is megható” – nyilatkozta Khor.

Animal Crossing: a jövő online tütetéseinek zászlóshajója

Néhány hónappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy Hongkong utcáin az arcukat eltakaró tüntetőkre támadott a rendőrség. A demonstrációk több mint egy éve, tavaly februárban kezdődtek azután, hogy megjelent a kiadatási törvény módosításának tervezete, amely lehetővé tette volna, hogy olyan hongkongi állampolgárokat is kiadjanak például Kínának, akikkel addig nem volt kiadatási egyezménye a különleges közigazgatási területnek.

Khor azonban nem az egyetlen játékos, aki sajátos önkifejezésre használja az Animal Crossingot. Korábban mi is megírtuk, a 2014-es hongkongi esernyős mozgalom vezetője, Joshua Wong is a Nintendo videójátékát használja a kínai rezsim és a hongkongi cenzúra elleni tiltakozás kifejezésére.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.