A karanténba rekedt emberek a Nintendo új videójátékában élik ki a koronavírus-járvány előtti életük dimenzióit. Ezúttal modern művészeti alkotások virtuális változatának elkészítésével.

Performanszművészet a videójátékban

Ahogy a való világ egyre kétségbeejtőbbé válik, a régi életünk is egyre távolabbi dimenzióba kerül. A művészeti intézmények és kiállítások bezártak, az emberek pedig a digitális platformokon keresik a napi kulturális betevőjüket.

Khor Animal Crossing Abramovic
Marina Abramović Animal Crossing Kiadásban / Fotó: Shing Yin Khor Instagram

Ide tartozik az Animal Crossing: New Horizons is, a Nintendo március végén megjelent legújabb fejlesztése, ami a társasági távolságtartás korának legnépszerűbb videójátékává nőtte ki magát a Dazed cikke szerint. Ez a játék lett egy művészeti projekt platformja is, amelyen Marina AbramovićBarbara Kruger, Christo, Jeanne-Claude és mások alkotásai jelennek meg sajátos értelmezésben.

Egy férfi Marina Abramovic-ot a “művészetért” verte fejbe egy festménnyel

Marina Abramović kiállítás megnyitója és könyve dedikálása céljából tartózkodott az olasz városban. A New York Times riportja szerint éppen távozott a firenzei Palazzo Strozziból, amikor egy férfi egy “torz” képpel a kezében közelebb lépett a művésznőhöz, amiről az azt hitte, ajándék. De nem az volt. A támadó áthúzta a nő fején a festményt, ami beszakadt.

Shing Yin Khor installáció művész az Animal Crossing idilli szigetét digitális művészeti galériává alakította át. A március végén tartott hivatalos megnyitó óta rengeteg látogatót vonzott a művésznő virtuális szigete.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„Végre valaki arra használja ezt a játékot, amire kell!”[/perfectpullquote]

– kommentálta valaki Khor közösségi oldalán. A kiállított alkotások között megtalálható Barbara Kruger Untitled (your body is a battleground) / Cím nélkül (a tested egy csatatér) című alkotása is. A digitális verzió „a tarlórépafölded egy csatatér” átiratként utal az eredetire – vélhetően a nem éppen profi kertész avatar ház körüli veteményesére utalva.

suck it, Christo.

No Description

Khor megalkotta még Christo és Jeanne-Claude The Umbrellas című installációjának Animal Crossing-verzióját, és a digitális térben újraértelmezte Chris Burden Urban Light című installációját, amely 1920-30-as évekbeli utcai lámpákból állt.

The Avatar Is Present

A legkülönlegesebb dobása azonban kétségkívül Marina Abramović híres performanszának, a The Artist Is Presentnek (A művész jelen van) a rekonstrukciója. A New York-i Museum of Modern Artban 2010-ben megrendezett emlékezetes retrospektív kiállításán Marina Abramović mozdulatlanul ült egy asztal mellett, ahol bárki helyet foglalhatott vele szemközt.

Marina Abramović e Ulay – MoMA 2010

Nella retrospettiva al MoMA a lei dedicata, documentata nel film “The Artist is Present” (HBO Documentary Films) di Matthew Akers e Jeff Dupree, l’Abramović …

Khor avatarja olyan vörös ruháját viselt, mint Abramović a megnyitón, hozzá hasonló kis faasztal mellett ült, és egy órán keresztül várta a többi játékost.

This afternoon’s public performance.

No Description

„Véleményem szerint a The Artist is Present azért rezonált most ennyire az Animal Crossingban, mert jelenleg el vagyunk választva a többi embertől. Sokaktól azt a visszajelzést kaptam, nem számítottak rá, mennyire felkavaró élmény lesz. Csupán ülni egy széken és egy másik embert némán figyelni még egy internetes videójátékban is megható” – nyilatkozta Khor.

Animal Crossing: a jövő online tütetéseinek zászlóshajója

Néhány hónappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy Hongkong utcáin az arcukat eltakaró tüntetőkre támadott a rendőrség. A demonstrációk több mint egy éve, tavaly februárban kezdődtek azután, hogy megjelent a kiadatási törvény módosításának tervezete, amely lehetővé tette volna, hogy olyan hongkongi állampolgárokat is kiadjanak például Kínának, akikkel addig nem volt kiadatási egyezménye a különleges közigazgatási területnek.

Khor azonban nem az egyetlen játékos, aki sajátos önkifejezésre használja az Animal Crossingot. Korábban mi is megírtuk, a 2014-es hongkongi esernyős mozgalom vezetője, Joshua Wong is a Nintendo videójátékát használja a kínai rezsim és a hongkongi cenzúra elleni tiltakozás kifejezésére.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet