Az utóbbi hónapokban Marina Abramović spiritualitásától zengett az online világ. Az internet számos jobboldali és konzervatív kulcsfigurája szerint ugyanis a művész sátánista nézeteket vall. Abramović tagadja a feltételezéseket. 

Megfőtt lélek?

Marina Abramović-ról 2016-ban röppentek fel az első hírek, miszerint a sátánista felekezethez tartozik. Az álhírek táptalajaként pedig számos konzervatív és jobboldali honlap, valamint ismert internetes hírességek blogjai szolgáltak. 

Marina Abromovic Satanista
Marina Abramović Tagadja, Hogy A Sátánista Felekezethez Tartozna / Fotó: Getty Images

A legtöbben Abramović 1987-es Spirit Cooking perfomanszára hivatkoztak. Az előadóművész e projektjének keretein belül írt le disznóvérrel szavakat. Ezt követően kiadott egy receptkönyvet is, amelyben erőszakos tevékenységekre buzdítja az olvasókat.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a szerb művésznek számos előadásához szokatlan mértékű állóképességet és fizikai készséget kell bizonyítania, amit sokan emberfelettinek titulálnak. 

És hogy miért éppen 2016-ban röppentek fel a hírek? Az amerikai elnökválasztás idején került nyilvánosságra a Wikileaks közzététele által jobboldali politikusok emailezése, amiből kiderült, hogy Marina Abramović egy Spirit Cooking vacsora partira invitálja a meghívottjait, de az esemény valójában szexrituálékat fedett, írja a Dazeddigital.

Szemtől-szembe

Az akkoriban Alex Jones által vezetett Infowars rá is kapott a témára. Nem csoda, hiszen régóta híresek voltak a szélsőségesen jobboldali szemléletben született konspirációs elméletekről. A téma azonnal bekerült a legolvasottabb fórumok kommentjeibe, majd pedig a Microsofthoz is eljutott a botrány híre. A feltételezés, miszerint Abramović a sátánista felekezethez tartozik és a legtöbb performansza is ennek szemléletében született, 24 ezer negatív lájkolót hozott a 2020 április 10-én közzétett The Life videója alá. Mindez pedig elég volt ahhoz, hogy a Microsoft mint hirdető törölje a felvételt a YouTube-ról, amiben a művész a HoloLens 2 nevű mixed reality szemüveget reklámozta. 

Marina Abramović híres performanszát is rekonstruálta az Animal Crossingban egy művész

Ahogy a való világ egyre kétségbeejtőbbé válik, a régi életünk is egyre távolabbi dimenzióba kerül. A művészeti intézmények és kiállítások bezártak, az emberek pedig a digitális platformokon keresik a napi kulturális betevőjüket. Ide tartozik az Animal Crossing: New Horizons is, a Nintendo március végén megjelent legújabb fejlesztése, ami a társasági távolságtartás korának legnépszerűbb videójátékává nőtte ki magát a cikke szerint.

A The New York Timesnak adott interjújában Marina Abramović tagadta az őket ért vádakat és feltételezéseket. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Meg kell nyitnom a szívem. Tényleg szeretném megkérdezni ezeket az embereket, hogy képesek-e abbahagyni mindezt. Befejeznétek a bántalmazásomat? Nem látjátok, hogy ez csak művészet, amit amúgy 50 éve folytatok? [/perfectpullquote]

– fakadt ki a művésznő. Azonban nem kell azt gondolnunk, hogy Abramović mindössze fórumokról és más online felületekről értesül az őt ért vádakról. Elmondása szerint emailben ő is fogad hasonló feltevéseket állító leveleket vagy fenyegetéseket, de még az előadásainak szervezői is kapnak hideget-meleget a nő támogatása folytán. Abramović bevallottan fél attól, hogy az ócsároló szavak a tettlegességi fajulnak. Mindenesetre őszinte szívvel várja azokat, akik hisznek ezekben a teóriákban, hogy leüljenek vele szemben, csak úgy ahogy az ikonikus The Artist Is Present előadásában is sokan tették. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.