Az utóbbi hónapokban Marina Abramović spiritualitásától zengett az online világ. Az internet számos jobboldali és konzervatív kulcsfigurája szerint ugyanis a művész sátánista nézeteket vall. Abramović tagadja a feltételezéseket. 

Megfőtt lélek?

Marina Abramović-ról 2016-ban röppentek fel az első hírek, miszerint a sátánista felekezethez tartozik. Az álhírek táptalajaként pedig számos konzervatív és jobboldali honlap, valamint ismert internetes hírességek blogjai szolgáltak. 

Marina Abromovic Satanista
Marina Abramović Tagadja, Hogy A Sátánista Felekezethez Tartozna / Fotó: Getty Images

A legtöbben Abramović 1987-es Spirit Cooking perfomanszára hivatkoztak. Az előadóművész e projektjének keretein belül írt le disznóvérrel szavakat. Ezt követően kiadott egy receptkönyvet is, amelyben erőszakos tevékenységekre buzdítja az olvasókat.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a szerb művésznek számos előadásához szokatlan mértékű állóképességet és fizikai készséget kell bizonyítania, amit sokan emberfelettinek titulálnak. 

És hogy miért éppen 2016-ban röppentek fel a hírek? Az amerikai elnökválasztás idején került nyilvánosságra a Wikileaks közzététele által jobboldali politikusok emailezése, amiből kiderült, hogy Marina Abramović egy Spirit Cooking vacsora partira invitálja a meghívottjait, de az esemény valójában szexrituálékat fedett, írja a Dazeddigital.

Szemtől-szembe

Az akkoriban Alex Jones által vezetett Infowars rá is kapott a témára. Nem csoda, hiszen régóta híresek voltak a szélsőségesen jobboldali szemléletben született konspirációs elméletekről. A téma azonnal bekerült a legolvasottabb fórumok kommentjeibe, majd pedig a Microsofthoz is eljutott a botrány híre. A feltételezés, miszerint Abramović a sátánista felekezethez tartozik és a legtöbb performansza is ennek szemléletében született, 24 ezer negatív lájkolót hozott a 2020 április 10-én közzétett The Life videója alá. Mindez pedig elég volt ahhoz, hogy a Microsoft mint hirdető törölje a felvételt a YouTube-ról, amiben a művész a HoloLens 2 nevű mixed reality szemüveget reklámozta. 

Marina Abramović híres performanszát is rekonstruálta az Animal Crossingban egy művész

Ahogy a való világ egyre kétségbeejtőbbé válik, a régi életünk is egyre távolabbi dimenzióba kerül. A művészeti intézmények és kiállítások bezártak, az emberek pedig a digitális platformokon keresik a napi kulturális betevőjüket. Ide tartozik az Animal Crossing: New Horizons is, a Nintendo március végén megjelent legújabb fejlesztése, ami a társasági távolságtartás korának legnépszerűbb videójátékává nőtte ki magát a cikke szerint.

A The New York Timesnak adott interjújában Marina Abramović tagadta az őket ért vádakat és feltételezéseket. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Meg kell nyitnom a szívem. Tényleg szeretném megkérdezni ezeket az embereket, hogy képesek-e abbahagyni mindezt. Befejeznétek a bántalmazásomat? Nem látjátok, hogy ez csak művészet, amit amúgy 50 éve folytatok? [/perfectpullquote]

– fakadt ki a művésznő. Azonban nem kell azt gondolnunk, hogy Abramović mindössze fórumokról és más online felületekről értesül az őt ért vádakról. Elmondása szerint emailben ő is fogad hasonló feltevéseket állító leveleket vagy fenyegetéseket, de még az előadásainak szervezői is kapnak hideget-meleget a nő támogatása folytán. Abramović bevallottan fél attól, hogy az ócsároló szavak a tettlegességi fajulnak. Mindenesetre őszinte szívvel várja azokat, akik hisznek ezekben a teóriákban, hogy leüljenek vele szemben, csak úgy ahogy az ikonikus The Artist Is Present előadásában is sokan tették. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet