Marina Abramović és Ulay munkatársi és szeretői viszonya ikonikus kapcsolatként véste be magát a képzőművészet történetébe. Abramović nemrég elhunyt társára emlékezik.

Örökké továbbél

Ulay, született nevén Frank Uwe Laysiepen művész, Marina Abramović társa és szeretője idén március 2-án hunyt el egy nyirokcsomó-daganatot kezelő műtét komplikációi folytán. A férfi távozása megrendítette a képzőművészet világát, hiszen nem csak egy nagyszerű alkotótól, de egy ikonikus kapcsolattól is végleg el kellett köszönnünk. 

Marina Abramovic Ulay Emlekezes
Marina Abramović Társára És Kedvesére, Ulay-Re Emlékezik / Fotó: Részlet A Relation In Time (1977) Performanszból

Abramović Instagram-oldalán egy rövid posztban emlékezett vissza társára, amiben első találkozásukról írt. A művésznő szerint egymásban találták meg önmagukat. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egy különleges alkotó és ember volt ő, akit mélyen hiányolok. Ezen a napon, némi vigaszt nyújt számomra, hogy a művészete és az elismertsége örökre továbbél majd.[/perfectpullquote]

– írja a művésznő. Abramović az Art Forum számára mesélt részletesebben gyászáról és Ulay-jel való kapcsolatáról. 

Kéz a kézben?

Ulay és Abramović számtalan kalandon és hullámvölgyön vannak túl. A se veled, se nélküled kapcsolat izgalmas eseményeken vitorlázott éveken keresztül. Körbeutazták Európát, ez idő alatt egy Citroën autóban éltek a kutyájukkal, de végiggyalogoltak a Kínai nagy falon is 1998-ban. Többek között itt tanúsította, hogy emberfeletti fizikummal bír, és ezután vádolták meg Marina Abramović-ot azzal, hogy sátánista nézeteket vall. A művésznő tagadja a feltételezéseket. 

A virtuális valóság életre kel Marina Abramovic előadásában

A belgrádi művész, Marina Abramovic The Life című előadása egy új digitális technológiával jön létre. A Mixed Reality egy olyan technika, amely során megszűnik a valóság és a virtuális tér közötti határ. A február 24-25 között megtekinthető előadás az első ilyen jellegű performansz. A nézők belépés előtt hordható felszerelést is kapnak, amely szükséges az élményhez.

Érdekes adalék, de a rengeteg megpróbáltatás után a kapcsolatuk pont a Kínai nagy falon ért véget. A két végéről indultak el, hogy a közepén majd találkozzanak és végleg lezárják évekig tartó viszonyukat. Marina Abramović ennek ellenére hálával és szeretettel gondol társára. 

Egy férfi Marina Abramovic-ot a “művészetért” verte fejbe egy festménnyel

Marina Abramović kiállítás megnyitója és könyve dedikálása céljából tartózkodott az olasz városban. A New York Times riportja szerint éppen távozott a firenzei Palazzo Strozziból, amikor egy férfi egy “torz” képpel a kezében közelebb lépett a művésznőhöz, amiről az azt hitte, ajándék. De nem az volt. A támadó áthúzta a nő fején a festményt, ami beszakadt.

Azonban nemcsak Ulay, de Marina Abramović művészete is minden bizonnyal tovább él majd. Felejthetetlen performanszai jelentős hatással bírnak a képzőművészetre. Egyik ikonikus előadását az Animal Crossingban is rekonstruálta egy művész. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet