Jön a grunge hangja, Mark Lanegan bemutatja a magyaroknak az új lemezét

A grunge hangjaként is nevezett Mark Lanegan új lemezével tér vissza Magyarországra. A karcos hangú zseni élete során szinte minden fontos kortárs rockelőadóval zenélt már együtt. Szólókarrierje során eddig 10 lemezt jelentetett meg, mára pedig bejelentette az októberben érkező Somebody’s Knocking-ot. 

Mark Lanegan legutoljára előző, Gargoyle című lemezével járt nálunk. És persze, hogy most is egy újabb anyag turnéja során láthatjuk ismét az ikonikus zenészt. Karcos, a lélekig hatoló hangját gyakran hasonlítják Tom Waits vagy Nick Cave hasonlóan erős orgánumához. És ha kiáll a színpadra, puszta jelenléte akkora figyelmet kíván, hogy egy gombostű leejtése is szinte szentségtörés.

mark lanegan koncert dürer kert
Mark Lanegan koncertet ad a Dürer Kertben / Fotó: NME

Az énekes a színpadi látvány helyett hagyja, hogy a gyakran melankolikus, sötét, bluesos dalai kerüljenek a központba, miközben ő egy mikrofonállványra támaszkodva énekli ki a lelkét.

Mark Lanegan a ’80-as közepén kezdte karrierjét a Screaming Trees-ben, majd a Queens of The Stone Age-dzsel játszott, zenélt együtt Kurt Cobainnel és Krist Novoselic-kel.

Kurt Cobain hagyatékának tetemes része elpusztult egy tűzvészben

A Kurt Cobain által készített grafikák, saját kézzel írt szövegek mellett voltak zenekaros pólók, poszterek, sőt, még egy kanapé is, amin az énekes-gitáros aludt egyik haverjánál valamikor a nyolcvanas években. Ez szörnyű, remélem, az emberek biztonságban vannak – kommentelte az ügyet Krist Novoselic a Twitterjén.

Jellegzetes hangja miatt pedig együttműködései száma szinte végtelen. Duettezett például a Belle & Sebastian csellistájával, Isobell Campbellel, de zenélt Moby-, Soulsavers-dalokban is.

Ahogy előző lemezén, az október 18-án várható Somebody’s Knocking-ban a gitárzene mellett ezúttal az elektronika is fontos szerepet kap dalaiban.

Mark elmondása szerint az elektronikus zene gyerekkora óta fontos számára, így az új lemezen például lesz majd egy, a New Order előtt tisztelgő darab is.

Mark Lanegan Band – Stitch It Up

No Description

A Somebody’s Knocking saját történeteit meséli el, lázas hallucinogén víziókkal megtűzdelve, karcos rockkal és ragyogó elektronikával, hagyva, hogy leásson a gyökereinkig.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2019. november 25., hétfő 19 óra

Helyszín: Dürer Kert, Budapest

Jegyár: Elővételben 5. 500 HUF

Jegyfoglalás: ITT


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból