A Vogue megbízásából, Martin Parr fotóművész a fesztiválok és ironikus portrék helyett a természeti csodák és a vidéki élet miliője felé fordult.

Martin Parr a természetben is meglátta a csodát

A brit Vogue magazin 2020 augusztusi számának címlapján egy vidéki életképet megörökítő fotó tűnik fel. A képet akkor készítette Martin Parr fényképész amikor Aberdeenből Speyside felé autózott.

Martin Parr Vogue Cimlap
Megkapó Vidéki Hangulat A Blm Szellemiségében / Fotó: Martin Parr

Megragadta a látvány, ezért kiszállt a kocsijából és fotózni kezdett. Fehér felhők úsztak a horizonton, a birkák meg olybá tűntek mintha modellt állnának a fotográfusnak. A Black Lives Matter jegyében a fekete bárány a magasabb szinten áll, mint a fehérebb, alacsonyabban elhelyezkedő társa.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon ritka pillanat az ilyen, amikor valami egyszerűen csak működik[/perfectpullquote]

– számolt be Parr a fényképészeti műremek elkészítésének körülményeiről.

Elmaradt fesztiválok helyett fényképezi a vidéki életképeket

A fotóművész a tájképek helyett, inkább a szatirikus, nem szokványos portrék készítéséről vált ismertté. A karantén miatt a fotóművész nem talált olyan témát, amit normális esetben fotózhatna, mint amilyen a Szent Pál-karnevál, a Bristol Pride vagy a Glastonbury fesztivál, így kénytelen volt a vidéki életképet és a Black Lives Matter-tüntetőket megörökíteni.

Martin Parr, a fotográfus, aki megragadta Anglia furcsaságát

Parr legújabb kiállítása, az Only Human: Photographs by Martin Parr május 27-ig látogatható a National Portrait Galleryben. A képek nem csak azt adják vissza, milyen embernek lenni. Hanem a brit emberek britségét ragadják meg, annak minden furcsaságával együtt. Amióta Nagy-Britannia EU-ból való kilépése elindult, Parr megkísérelte lencsevégre kapni, milyenek valójában a brit emberek.

Az elmúlt időszak viszont lehetőségeket is hordozott magában a művész számára, hiszen a természet harmóniája és ritmusa is felkeltette az érdeklődését. Parr megfigyelte az évszakok változását, ahogyan a tavasz nyárba fordul és az ezt övező természeti jelenségeket is. Ezen kívül időt szakíthatott a másik szenvedélyének, a főzésnek is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk