Martin Pistorius élettörténete egészen hihetetlen. A férfi 12 éven át a saját teste fogságában élt.

Martin 1975-ben született, Dél-Afrikai Köztársaságban, Johannesburgban. 12 éves korában egy nap úgy ment haza az iskolából, hogy különösen gyengének érezte magát. Az állapota gyorsan rosszabbra fordult, elvesztette uralmát az izmai felett, és hamarosan már egyáltalán nem tudott kommunikálni a külvilággal. Mély kómába esett – írta meg a Daily Mail.

Az orvosok biztosak voltak benne, hogy valamilyen neurodegeneratív betegségben szenved, és azt mondták a szülőknek, hogy a fiuk nem fog fel semmit az őt körülvevő világból. Sőt mi több, azt is hozzátették, hogy Martin nagy valószínűséggel rövid időn belül meg fog halni.
Így a szülők, Rodney és Joan, nem tehettek mást, minthogy gondját viselték a fiuknak, mosdatták és etették, és általában véve gondoskodtak róla.
Martin Pistorius, A Férfi Akiről Azt Hitték Éveken Át Kómában Van
/ Fotó: Twice.hu Hivatalos Oldala
14-15 éves kora körül elkezdte visszanyerni az öntudatát. 19 éves korára teljesen öntudatra ébredt, de továbbra sem volt képes megmozdulni, és semmilyen módon nem tudott kommunikálni a világgal. Mindent látott, ami körülötte történt, de még egy pillantással sem tudta jelét adni annak, hogy jelen van.
„Ébren voltam, nem az elejétől fogva, de körülbelül két évvel azután, hogy vegetatív állapotba kerültem, elkezdtem ébredezni. Mindent érzékeltem magam körül, mint bármelyik másik ember. De senki nem vette észre. A gondolat, hogy így kell eltöltenem életem hátralevő részét, amíg meg nem halok, megrémített” – mesélte később Martin. Ami vele történt, valószínűleg a világ egyik legfélelmetesebb dolga.

Kapcsolódó cikk

„Nem tudom, képes vagyok-e szavakkal kifejezni, milyen érzés, amikor nem tudsz kommunikálni, de közben teljes egészében öntudatodnál vagy. Olyan, mintha a személyiséged eltűnne egy sűrű ködben, és minden érzésed és vágyad el lenne nyomva, el lenne hallgattatva önmagadban” – mesélte a férfi.
„Csendes és gyakorlatilag láthatatlan megfigyelője voltam annak, ahogy az emberek akkor viselkedtek velem, amikor azt hitték, senki nem látja őket. De sajnos, nem csak egyszerű megfigyelő voltam. Kommunikációs eszközök hiányában tökéletes áldozat voltam. Védtelen és látszólag érzelemmentes tárgy voltam, akivel az emberek a legsötétebb vágyaikat élték ki” – mesélte Martin.

“Több mint 10 éven át bántalmaztak engem fizikailag, verbálisan és szexuálisan azok az emberek, akiknek gondoskodniuk kellett volna rólam. Annak ellenére, hogy mit gondoltak, ott voltam. Amikor először megtörtént, nagyon megdöbbentem. Hogy lehet valaki képes ilyesmire? Össze voltam zavarodva. Mit tettem, amiért ezt érdemlem? Egy részem sírni akart, míg a másik küzdeni. Értéktelennek éreztem magamat. Nem volt senki, aki megvigasztaljon ebben a kálváriában. A szüleimnek fogalmuk sem volt róla, mi történik velem. Félelemben éltem, tudva azt, hogy újból meg fog történni. Csak azt nem tudtam, mikor” – mesélte a férfi.

Martin Pistorius, A Férfi Akiről Azt Hitték Éveken Át Kómában Van3
/ Fotó: Twice.hu Hivatalos Oldala
Martin azt is hozzátette, hogy ezen a félelmetes módon tudta meg, milyenek is valójában az emberek, amikor úgy gondolják, hogy senki nem látja őket. Egyik este az édesanyja, aki szintén azt hitte, hogy nincs magánál, azt mondta: „Remélem, meghalsz.” Később megbánta, hogy kimondta ezeket a szavakat, bár azt is hozzátette, hogy csak azért mondta ezt, mert nem akarta, hogy a fia szenvedjen.

Az, aki végül rájött, hogy Martin öntudatánál van, és aki minden valószínűség szerint megmentette az életét, az ápolónője, Virna van der Walt volt. Észrevette, hogy Martin képes a szemével reagálni arra, amit mond neki. Virna érezte, hogy Martin nézi őt, annak ellenére, hogy a férfi egyetlen testrészét sem tudta megmozdítani. Ő győzte meg Martin szüleit, hogy végeztessenek újabb vizsgálatokat, amikből végül kiderült, hogy a fiuk öntudatánál van.

Martin Pistorius, A Férfi Akiről Azt Hitték Éveken Át Kómában Van1
/ Fotó: Twice.hu Hivatalos Oldala
Martin agya 24 éves korában vált teljesen működőképessé. A szervezete reagálni kezdett a kezelésekre és a fizioterápiára, de évekbe telt, mire sikerült újra megtanulnia kommunikálni. Látványos javulása ellenére továbbra is tolószékben kellett ülnie, és egy speciális szoftver segítségével tudott kommunikálni.
2008-ban megismert egy Joanna nevű rezidens orvost, 2009-ben összeházasodtak, és azóta Nagy-Britanniában élnek. Idő közben Martin egy egyetemet is elvégzett.

Ne becsüld alá az elme erejét és a szeretet fontosságát

 – mondja Martin, aki könyvet is írt a tapasztalatairól, és egy TED-konferencián is elmesélte a történetét.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet