Martin Scorsese mentette meg Harvey Weinsteintől az Edison-filmet

A The Current War, azaz a Feszültség rendezői változatának elkészítését Martin Scorsese segítette, írja a Variety.

Alfonso Gomez-Rejon által rendezett Feszültség című film a híres feltaláló, Thomas Edison és George Westinghouse rivalizálását veszi górcső alá. Az alkotást eredetileg a Weinstein Company forgalmazta volna, miután Harvey Weinstein újravágta azt, a rendező legnagyobb bánatára.

current war tesla
Nicolas Hault a Feszültség című filmben / Fotó: eOneFilms

„Ez rendkívül fájdalmas volt” – emlékszik vissza a rendező. Úgy érezte, nem engedték számára, hogy a lehető legjobbat adhassa, és ezáltal a színészeknek és a stábnak sem azt a végeredményt tudta produkálni, amit megígért.

Martin Scorsese: Ez a korszak már elmúlt – Robert De Niro, Al Pacino és a rendező közös interjút adott

Robert De Niro, Al Pacino és Martin Scorsese a Netflix által finanszírozott Az írben dolgoztak először együtt. Sőt, csatlakozott hozzájuk Joe Pesci és Harvey Keitel is. Al Pacino meg is jegyezte, hogy nagyon ideje volt már.

A szóban forgó film a polcra is került éppen akkor, amikor a Weinstein Company lehúzta a rolót, a Harvey Weinstein szexuális zaklatási botrányai miatt.

benedict Cumberbatch the current war
Benedict Cumberbatch / Fotó: Dale May

A napokban viszont Alfonso Gomez-Rejon végre bemutatta a 2017-ben forgatott film rendezői változatát New Yorkban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem voltam benne biztos, hogy a film valaha is bemutatásra kerül, amely nagyon elkeserített[/perfectpullquote]

– mondta Michael Mitnik a film forgatókönyvírója. A rendező elárulta, hogy a filmet mentora, Martin Scorsese mentette meg. Scorsese ugyanis az egyik producere volt a Feszültségnek, és rendelkezett a végső vágás jogával, ha valamilyen váratlan esemény történne. A legendás rendező pedig Gomez-Rejon számára szabad kezet adott filmjének elkészítéséhez.

A Feszültség rendezői változata tíz perccel rövidebb, mint az eredeti vágás, de öt új jelenettel bővült, a zenéjét is felturbózták és narratív újraértelmezésen is átesett.

Az egyik leglényegesebb változtatás, a Benedict Cumberbatch által alakított, Edison ábrázolása kapcsán az, hogy kiélezettebb versengést folytat a Michael Shannon által alakított Westinghouse-zal az egyenáram fölényének elérése érdekében. A Weinstein-féle változatban ez kevésbé volt hangsúlyos.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Benedict Cumberbatch a filmen megmutatja Edison sötét oldalát is, ahelyett hogy szerethetővé tenné. Az igaz történet alapján készült fimben Cumberbatch mellett olyan színészek is feltűnnek, mint a Pókember-filmek sztárja Tom Holland vagy Nicholas Hoult, aki Nikola Teslát formálja meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból