100 millióra perlik dallopás vádjáért Ed Sheerant

Százmillió dollárra (28,2 milliárd forint) perlik egy 1972-es sláger jogtulajdonosai Ed Sheeran zenészt! A vád, hogy a Thinking Out Loud című száma valójában Marvin Gaye klasszikus Let’s Get It Onjának koppintása.

Marvin Gaye örökösei legutóbb a Blurred Lines című Robin Thickle-Pharrel Williams-T.I.-dal miatt indíttattak eljárást. Nyertek is, 5,3 millió dollárt a Gaye-család számára, írja a Variety. De a Sheeran elleni pert ezúttal Gaye egy másik jogkezelője indította: az a David Pullman bankár, aki David Bowie szerzői jogait is kezeli, és amely Gaye jogait harmadrészben birtokolja. Hogy beszáll-e mellé a perbe a család is, egyelőre nem tudni.

Korábban Ed Townsend lánya próbálta beperelni Sheerant, mivel Townsend volt a Gaye-dal társírója.

Landscape 1498429651 Untitled2
Ed Sheeran A Glastonbury Fesztiválon / Fotó: A Zenész Hivatalos Facebook-Oldala

Ezt az ügyet végül úgy úszta meg a zenész, hogy arra hivatkozott, a lány nem is indíthat ellene pert az ügyben az adott állam törvényei szerint, mert bár Townsend volt az ő biológiai apja, születésekor örökbe adták – írja az Independent.

A mostani, Sheeran és a szám társszerzője, Amy Wadge ellen indított százmilliós perben a felperes azt állítja, a zenész “engedély nélkül lemásolta és kihasználta a Let’s Get it On kompozícióját”. Sőt, lemásolt belőle több elemet, “köztük a dallamot, a ritmust, a harmóniákat, a dobokat, a basszust, a háttérkórust, a tempót, a szinkopálást és a loopolást”, és még azt is hozzáteszik, “nem kizárólag” ezeket a részeket tartják lopásnak.

Korábban indult már hasonló, akkor húszmilliós per Sheeran Photograph című száma miatt, és egy másik a The Rest of Our Life miatt, de ezek végül nem kerültek bíróság elé.

Ez a Sheeran-dal:

Ed Sheeran – Thinking Out Loud [Official Video]

Tickets for the Divide tour here – http://www.edsheeran.com/tour The official video for ‘Thinking Out Loud’, Ed learnt to dance! ‘x’, available to buy via iT…

Ez pedig Marvin Gaye-é:

Marvin Gaye – Lets get it on

Marvin Gaye – Lets get it on

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból