Olvasom Az első női űrhajós története, aki szembeszáll a trenddel,...

Az első női űrhajós története, aki szembeszáll a trenddel, Hugo-díjat érdemelt

Promóció

Vasárnap este átadták a spekulatív fikció (science fiction + fantasy) három legnagyobb presztízsű nemzetközi elismerése közül az idei utolsót, a Hugo-díjat is. Az átadó a Dublinban rendezett 77. World Science Fiction Convention keretében történt.

Promóció
- Advertisement -

A főkategóriában, a legjobb regényért Mary Robinette Kowal írót ismerték el, akinek díjazott regénye, a The Calculating Stars júliusban a Locus-díjat is megkapta science fiction kategóriában. A regény alternatív történelmet ír: 1952 tavaszán egy meteorit csapódott a Földbe, a bekövetkező klímakatasztrófa az emberiség számára élhetetlenné teheti a bolygót.

Mary Robinette Kowal, 2012 / Fotó: Syfy

A lehető leghamarabb gyarmatosítani kell az űrt, ebben a küzdelemben Elma York pilóta és matematikus számolóként vesz részt. Elma nem érti, hogy ő vagy más képzett női pilóta miért nem mehet a Holdra. Ennek okán célul tűzi ki, hogy ő lesz az első női űrhajós, akár környezete akarata ellenére is.

A szolgálólány meséje írója ismét elhozhatja a Man Booker-díjat

A szolgálólány meséjét 1985-ben adták ki, később nagy sikerű, sokszoros Emmy-díjas tévéfilmsorozat is készült belőle. A regény The Testaments című folytatása szeptember 10-én jelenik meg. Margaret Atwood korábbi regényei közül ötöt jelöltek Booker-díjra, köztük 33 évvel ezelőtt A szolgálólány meséjét is. A vak bérgyilkos 2000-ben el is nyerte a rangos elismerést.

A legjobb kisregény kategóriákban (novella és novellette) Martha Wells szintén Locus-díjas írását, az Artificial Conditiont, valamint Alix E. Harrow-tól az A Witch’s Guide to Escape: A Practical Compendium of Portal Fantasies című szöveget díjazták.

A legjobb képregény díját a Marjorie Liu által írt és Sana Takeda rajzolta Monstress sorozat harmadik, Haven című része kapta.

A sorozat első része tavaly nyáron szintén Hugo-díjat ért az alkotópárosnak, mely magyarul a Fenevad – Ébredés címmel jelent meg a Fumax kiadónál.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3