Vasárnap este átadták a spekulatív fikció (science fiction + fantasy) három legnagyobb presztízsű nemzetközi elismerése közül az idei utolsót, a Hugo-díjat is. Az átadó a Dublinban rendezett 77. World Science Fiction Convention keretében történt.

A főkategóriában, a legjobb regényért Mary Robinette Kowal írót ismerték el, akinek díjazott regénye, a The Calculating Stars júliusban a Locus-díjat is megkapta science fiction kategóriában. A regény alternatív történelmet ír: 1952 tavaszán egy meteorit csapódott a Földbe, a bekövetkező klímakatasztrófa az emberiség számára élhetetlenné teheti a bolygót.

Mary Robinette Kowal Hugo Díj 2019
Mary Robinette Kowal, 2012 / Fotó: Syfy

A lehető leghamarabb gyarmatosítani kell az űrt, ebben a küzdelemben Elma York pilóta és matematikus számolóként vesz részt. Elma nem érti, hogy ő vagy más képzett női pilóta miért nem mehet a Holdra. Ennek okán célul tűzi ki, hogy ő lesz az első női űrhajós, akár környezete akarata ellenére is.

A szolgálólány meséje írója ismét elhozhatja a Man Booker-díjat

A szolgálólány meséjét 1985-ben adták ki, később nagy sikerű, sokszoros Emmy-díjas tévéfilmsorozat is készült belőle. A regény The Testaments című folytatása szeptember 10-én jelenik meg. Margaret Atwood korábbi regényei közül ötöt jelöltek Booker-díjra, köztük 33 évvel ezelőtt A szolgálólány meséjét is. A vak bérgyilkos 2000-ben el is nyerte a rangos elismerést.

A legjobb kisregény kategóriákban (novella és novellette) Martha Wells szintén Locus-díjas írását, az Artificial Conditiont, valamint Alix E. Harrow-tól az A Witch’s Guide to Escape: A Practical Compendium of Portal Fantasies című szöveget díjazták.

A legjobb képregény díját a Marjorie Liu által írt és Sana Takeda rajzolta Monstress sorozat harmadik, Haven című része kapta.

A sorozat első része tavaly nyáron szintén Hugo-díjat ért az alkotópárosnak, mely magyarul a Fenevad – Ébredés címmel jelent meg a Fumax kiadónál.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet