A jelentős mennyiségű kólát egyszerre elfogyasztó 22 éves kínai férfit hasi panaszokkal szállították kórházba, a mája összeomlott.

Jelentős gáz halmozódott fel a beleiben

Másfél liter Coca-Colát ivott meg a hőség miatt kitikkadt kínai férfi, majd nem sokkal kórházba szállítása után életét vesztette, írja a Metro. Az orvosok szerint a hirtelen nagy mennyiségű szénsavas üdítőital elfogyasztása miatt a férfi bélrendszerében felgyülemlett gázok miatt a mája oxigénhiányos állapotba került, és valószínűleg ez okozta a halálát.

A 22 éves fiatalembernek néhány órával azután, hogy megitta a másfél liternyi üdítőt, elkezdett fájni és puffadni a hasa, így egy pekingi kórházba szállították. Ott alacsony vérnyomást, szívdobogást és légszomjat állapítottak meg nála. Az orvosok szerint nem volt alapbetegsége. A CT-vizsgálat azt is kimutatta, hogy a beleiben jelentős mennyiségű gáz halmozódott fel, amely aztán elkezdett a májban található májkapuvénába áramlani.

A képalkotó vizsgálat kimutatta a máj iszkémiás károsodását, ami azt jelenti, hogy nem jut elég oxigénhez, és emiatt károsodik a szerv. Az orvosok szerint a májkapuvénába került jelentős gázmennyiség miatt károsodott a páciens mája, ezért gyógyszeres kezelést kapott, hogy megelőzzék a többi szerv károsodását.

Azonban a gyógyszerek beadása ellenére sem tudták elkerülni az emésztőszerv összeomlását, és a férfi 18 órával később elhunyt.

Nem biztos, hogy a kóla okozta a halálát

Nathan Davies, a Londoni Egyetem biokémia professzora szerint azonban nem lehet „kólatúladagolásban” meghalni.

„Egyáltalán nem valószínű, hogy meg lehet halni abban, ha valaki egyszerre megiszik másfél liter szénsavas üdítőt” – jelentette ki Davies. Ugyanakkor hozzátette, hogy további információkra lenne szüksége ahhoz, hogy biztosan kijelenthesse, mi vezetett a férfi halálához. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy nem az üdítő, hanem bakteriális fertőzés okozta a gázképződést a belekben, mert annak is ahhoz hasonló tünetei lehetnek, mint amilyenekről a hírekben hallott.

Elmondta, hogy akkor alakulnak ki ilyen tünetek, ha a bélrendszerben olyan helyre jutnak el bizonyos bélbaktériumok, ahol nem lenne semmi keresnivalójuk, jelen esetben a vékonybél falára. Lehetséges, de nem szükségszerű, hogy a nagymennyiségű szénsavas üdítőital elfogyasztása felgyorsította ezt a folyamatot.

A Coca-Cola még nem nyilatkozott a haláleset kapcsán.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet