Minden terhesség más, így előfordulhat, hogy a második terhesség során sok meglepetés éri a kismamákat.

A Bright Side összegyűjtött néhány fontos dolgot arról, hogy a második terhesség miben térhet el az elsőtől.

1. A második terhesség jobban kifáraszthat.

Masodik.terhesseg.3
Emlékszel az első terhességedre, és milyen energikusnak érezted magad? Ez egy különleges időszak volt az életedben, és rengeteg kényeztetést kaptál partneredtől, barátaidtól és családodtól. Második terhesség során azonban már a te felelősséged, hogy gondoskodj az első gyermekedről, és ez azt jelenti, hogy nem jut annyi időd önmagadra, mint korábban.
Ráadásul a testet elárasztja a progeszteron nevű hormon, amely felkészíti a szervezetet a születés és a szülés során bekövetkező összes fizikai változásra. Ennek a hormonnak a mellékhatása a fáradtság, ezért másodszorra erősebben érezheted a kimerültség hullámait.

2. Előfordulhat, hogy a dudor hamarabb látható és nagyobb lesz.

Masodik.terhesseg.4
Sok első terhes nőnél gyakran a második trimeszterben jelentkezik a gömbölyödő pocak, és általában az első 3 hónapban egyáltalán nem. De a második terhesség alatt a dudor korábban megjelenik.
A szakértők szerint azért, mert a hasizmok kissé megnyúltak, és lehet, hogy nem tértek vissza eredeti méretükre. Tehát a második terhesség elrejtése nem olyan egyszerű, mint az elsőt rejtegetni. Ráadásul ez több striát is jelenthet.

3. Hordhatod lejjebb a babát.

Masodik.terhesseg.5
Egyetlen terhesség után a has- és medenceizmok meggyengülnek. Lehet, hogy az első terhességed során magasan hordtad a babát, de a másodikban lejjebb hordhatod, mivel az izmok már nem olyan feszesek, mint korábban.
Ez viszont nyomást és fájdalmat okozhat a kismedencei régióban. A medencedőlések és a Kegel-gyakorlatok segíthetnek enyhíteni a kényelmetlenséget.

4. A szülés utáni összehúzódások intenzívebbek és fájdalmasabbak lehetnek.

Masodik.terhesseg.2
Miután megszületett a baba, a méhnek keményen kell dolgoznia, hogy visszanyerje eredeti méretét. És ahogy összehúzódik, szülés utáni összehúzódások vagy fájdalmak jelentkeznek. Lehet, hogy ezeknek a menstruációs görcsökhöz hasonló enyhe változatát érezted az első szülés után.
De ezek súlyosabbá válnak a második terhességnél és minden utána következőnél. Valójában szoptatás közben érezheted őket leginkább. A tanulmányok rámutatnak arra, hogy súlyos esetekben több szülés esetén fájdalomcsillapítás válhat szükségessé az egészséges szoptatás biztosítása érdekében.

5. A második terhesség több hátfájást eredményezhet.

Masodik.terhesseg
A terhesség alatt a szervezetben termelődő számos hormon egyike a relaxin. Feladata az izmok és ízületek lazításával felkészíteni a testet a szülésre. Előfordulhat, hogy az első terhessége során ijesztő fájdalmakat éreztél, különösen a hátadban.
A második terhesség során a fájdalom valószínűleg súlyosbodik. A bűnös ismét a relaxin, ami még jobban meglazítja a már meglazult ízületeket és izmokat, kellemetlenséget okozva.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.