Kutatók vizsgálják majd, mennyire károsak a környezetre a Massive Attack turnéi

A bristoli származású zenekar, a Massive Attack a Manchesteri Egyetem klímakutatóival fogott össze, hogy megvizsgálják a zeneipar hatását a környezetre.

A kutatók és a Massive Attack célja, hogy információval és iránymutatással szolgáljanak a szélesebb zeneipar számára arról, hogyan csökkentsék a negatív környezeti hatásokat az egyre nagyobb klímavészhelyzet közepette.

massive attack klímavédelem massive attack koncertek klímakatasztrófa
Massive Attack / Fotó: Getty Images

A Massive Attack közleménye szerint évek óta nemzetközi turnékat folytató zenekarként aggódnak ökológiai lábnyomuk miatt. Ezért megbízták a Manchesteri Egyetem tudósok, közgazdászok, mérnökök és társadalomkutatók alkotta Tyndall Klímakutató Intézetét, hogy térképezze fel a turnék szénlábnyomát és mutasson be olyan opciókat, amelyek révén az jelentősen csökkenthető.

A Massive Attack legendás albuma DNS-ként egy festékszórós dobozban kapható

A Massive Attack még korábban bejelentette, hogy DNS-be kódolták legendás harmadik albumukat, a Mezzanine-t. Az együttes most az albumot aeroszol formájában dobja piacra, festékszórós dobozban elérhetővé téve azt. Sajtóközleményük szerint a spraydobozok limitált számban lesznek kaphatók. A kódolás folyamatát Robert Glass, az ETH Zürich Funkcionális Anyag Laboratóriumának professzora magyarázza el: Nem vagyunk benne biztosak, hogy 100%-ig értjük, mindenesetre ez a dobozba zárt Mezzanine lényege.

Chris Jones, a Tyndall Klímakutató Intézet munkatársa elmondta, minden iparágnak más-más mértékű a széndioxid-kibocsátása.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Szükségünk van ilyen együttműködésekre, hogy átfogóan tudjuk vizsgálni a széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségeit[/perfectpullquote]

– mondta Jones. A kutatók adatokat gyűjtenek a Massive Attack turnéi során a zenekar utaztatásáról, a produkcióról, a közönség utazásáról és a koncertek helyszíni hatásairól.

Nemrégiben egy másik zenekar, a Coldplay koncertjeire is hatással volt a klímakatasztrófa. Ők egyszerűen elhalasztották a következő turnéidőpontjaikat. A döntés sajnos nem végleges, Chris Martin szerint csak egy kis idő kell nekik, amíg megvizsgálják, hogyan lehetne egy turné karbonsemleges.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból