A nap fotója: Máté Bence lenyűgöző természetfotója

Máté Bence mintegy hatszáz természetfotójából nyílt szabadtéri kiállítás szerdán Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren. A nap fotóját az egyik képe közül választottuk.

Máté Bence fotós képein a madarak és az állatok olyan természetes módon viselkednek, hogy jó látható, még csak nem is sejtik, hogy valaki figyeli őket – mondta Áder János köztársasági elnök a kiállítás megnyitóján.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Neki köszönhetjük, hogy benézhetünk a gyurgyalag tollai közé. Sőt, beállhatunk a levélvágó hangyák szorgos menetébe vagy meghúzhatjuk a leopárd bajuszát[/perfectpullquote]

– mondta az államfő Máté Bencéről, hozzátéve, hogy az alkotó még csak 34 éves, de már nemzetközi hírű fotós, “aki munkájában világokat köt össze”.

Download 1
Érdeklõdõk Máté Bence természetfotós képeit nézik a szabadtéri kiállítás megnyitója napján Budapesten, a Szent István-bazilika elõtti téren 2019. március 13-án. Az elmúlt húsz év képanyagából válogatott, mintegy hatszáz természetfotóból álló tárlat célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a még védhetõ értékek fontosságára / Fotó:
MTI / Balogh Zoltán

Áder János felidézte, hogy Máté Bence számtalan nemzetközi természetfotós díj mellett elsőként nyerte el az Év Ifjú Természetfotósa, majd felnőtt kategóriában a szakma Oscar-díjaként is számon tartott Az év természetfotósa (Wildlife Photographer of the Year) címet. Számos könyve jelent meg, munkásságáról háromrészes filmsorozat is készült.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Bence kiszakít bennünket abból a csőlátásból, amiben élünk és segít abban, hogy felfedezzük magunk körül a teremtett világ szépségét[/perfectpullquote]

– hangsúlyozta Böjte Csaba szerzetes.

Download
Érdeklõdõ Máté Bence természetfotós egyik képét nézi a szabadtéri kiállítás megnyitója napján Budapesten, a Szent István-bazilika elõtti téren 2019. március 13-án. Az elmúlt húsz év képanyagából válogatott, mintegy hatszáz természetfotóból álló tárlat célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a még védhetõ értékek fontosságára / Fotó:
MTI / Balogh Zoltán

Az elmúlt húsz év képanyagából válogatott bemutató célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a még védhető értékek fontosságára.

Így fonódik össze a művészet és a környezetvédelem – Idénre is meghirdették a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált

A filmfesztivált először 2015-ben rendezték meg, mára pedig számos kísérőrendezvénnyel bővülve a régió egyik legnagyobb filmes és természet-környezetvédelmi tematikus rendezvénye lett. A fesztivál idei mottója: Természet- és környezetvédelem a művészet és a játék erejével, kiemelt témája pedig a víz.

Az alkonyat után belülről megvilágított 15 tablópáron színviláguk és tematikájuk alapján csoportosítva láthatóak a képek.

Az egyik oldalon egy nagyméretű fotó alatt az adott projektet bemutató néhány mondatos szöveg olvasható hat nyelven. A másikon 10-30 kép látható egy-egy mondatos magyar és angol nyelvű leírással.

Best of Flickr 2017 – A 25 legszebb Flickr-fotó az évben

A kiválasztás során a Flickr a nézettséget vetette össze a képek kedvelésének számával, valamint segítségükre volt az összeállításban egy profi zsűri is. Az oldal 2017-es statisztikáiból egy érdekesség is kiderül, a publikált fotók 54%-át okostelefonnal készítették! Jöjjön hát a legjobb 25!

A tárlat a budapesti kiállítás után országos turnéra indul. Az időpontok: Debrecenben április 4. és 28. között, Gödöllőn május 3-tól 10-ig, Egerben június 13-tól július 7-ig, Keszthelyen július 11. és augusztus 4. között. Emellett Szegeden augusztus 8. és szeptember 8. között, Győrben szeptember 12-től október 6-ig. Miskolcon pedig október 10. és november 3. között lesz látható.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból