“Lenyűgöző life hack” – írja Ben Stephens, aki egy egyszerű matematikai trükkött osztott meg Twitteren. Te rájöttél volna?

Hirdetés

Mennyi 75-nek a 4%-a? És 4-nek a 75%-a? Ha úgy érzed, hogy az utóbbi egyszerűbbnek tűnik, akkor jó hírünk van. Ben Stephens Twitteren osztotta meg a “trükköt”, szúrta ki a Player. A két eredmény ugyanannyi, azaz 3. És ez az egyszerű trükk bármilyen számpárral működik.

Ehető algoritmusok Dinara Kasko süteményeiben / ContextUs

Dinara Kasko cukrászművész 81 darabos kollekciót készített algoritmikusan modellezett sütikből, reflektálva Barry Callebaut rubin csokoládéjára, ami az eddigi legtermészetesebb csokoládé fajtája. Kasko a Grasshopper nevű grafikai generátort használta darabjai dizájnjára, mondani sem kell, hogy mind a 81 sütemény különböző formájú. Az inspirációt Kasko Matthew Shlian papírmérnöktől nyerte.

Ha túl nehéz kiszámolni egy adott szám százalékát, elég, ha felcseréled a két számot. Máris sokkal könnyebb, nem? Mutatunk példát:

50-nek a 18%-a és 18-nak az 50%-a 9.

Ben Stephens on Twitter

Fascinating little life hack, for doing percentages: x% of y = y% of x So, for example, if you needed to work out 4% of 75 in your head, just flip it and and do 75% of 4, which is easier.

A fenti tweetet és ezzel a posztzuhatagot Ben Stephens indította el. De felmerül a kérdés: miért nem tanítják így az iskolákban?

Sandhya Ramesh on Twitter

@stephens_ben @AliumBritt This sounds like something everyone should ideally have known in high school but I’m today years old when I realized I can’t think in even basic math

“A számológépem egyszerűen felrobbant”, írja Nigel Daniel.

Nigel Daniel on Twitter

@stephens_ben @Shehzaadi_kris My calculator just blew up

Az alábbi tweetelő, mint írja, matematikát tanít általános iskolában, de soha nem realizálta ezt a “trükköt”.

Magical Maths Notts on Twitter

@stephens_ben Whoa…I teach Maths at primary level and had never realised this. 50% blown away/50% going DOH! https://t.co/4yhxgFSgDq

Hirdetés