Maurizio Cattelan Amerika nevű aranyvécéje nem kevesebb mint 4,8 millió fontot (~1,8 milliárd forint) ér. Két nappal a kiállítás előtt viszont ellopták.

Az olasz képzőművész, Maurizio Cattelan az angliai Blenheim Palace-ban szerette volna kiállítani az America nevű aranyvécét. A 18 karátos aranyból készült művet viszont ellopták, írja a The Telegraph.

Maurizio Cattelan Amerika Aranyvécé
Maurizio Cattelan: Amerika / Fotó: Leon Neal / Getty Images

A műalkotást 4,8 millió fontra (1,8 milliárd forintra) becsülik. Már első kiállításakor, a New York-i Guggenheim Múzeumban, 2016-ban hatalmas botrányt kavart.

A teljesen arany, működőképes vécécsészét az olasz képzőművész egyéni kiállításának részeként állították ki Marlborough hercegének vidéki otthonában, mely Winston Churchill születési helyeként híresült el.

A vécét a látogatók rendeltetésszerűen használhatták, egyedül a háromperces időkorlát szabályozta a megtekintést.

Nem tartott sokáig, hogy Jeff Koons visszavegye a legdrágább élő művész címért járó “trónt”

Jeff Koons a lufinyúlra emlékeztető, ezüstszínben tükröződő, ikonikus szobrának köszönhetően a legdrágább élő művész. Koons műve 91,1 millió dollárért kelt el a New York-i Christie’s aukciósház licitjén. A háború utáni és kortárs művészeti aukción a Nyúl című szobra talált gazdára. Jól teljesített a New York-i műtárgypiac a kulcsfontosságú novemberi időszakban.

A kiállítást rendező Blenheim Művészeti Alapítvány alapítója, Edward Spencer-Churchill épp erre a használatra hivatkozott humorosan, amikor kijelentette, hogy nem tervezi őriztetni.

Ez azonban nem tartotta vissza a tolvajokat, akik Cattelan művét kitépték a falból. Az elkövetők szombat hajnalban, a nyomok szerint két járművel távoztak a helyszínről, a lopást hét perccel később be is jelentették a kastélyból.

Maurizio Cattelan America Aranyvécé
A Vízi Rendszer Is Összeköttetésben Volt Az America Remekművel / Fotó: Heathcliff O’Malley

Az üggyel kapcsolatban eddig egy 66 éves férfit tartóztattak le, az America azonban nem került elő. A rendőrség tovább nyomoz, az arany vécét azonban lehet, hogy az elkövetők már beolvasztották. Ez az első önálló kiállítása az Egyesült Királyságban az elmúlt húsz évben az olasz művésznek.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet