Ellopták az 1,8 milliárdot érő aranyvécét két nappal a kiállítás előtt

Maurizio Cattelan Amerika nevű aranyvécéje nem kevesebb mint 4,8 millió fontot (~1,8 milliárd forint) ér. Két nappal a kiállítás előtt viszont ellopták.

Az olasz képzőművész, Maurizio Cattelan az angliai Blenheim Palace-ban szerette volna kiállítani az America nevű aranyvécét. A 18 karátos aranyból készült művet viszont ellopták, írja a The Telegraph.

maurizio cattelan amerika aranyvécé
Maurizio Cattelan: Amerika / Fotó: Leon Neal / Getty Images

A műalkotást 4,8 millió fontra (1,8 milliárd forintra) becsülik. Már első kiállításakor, a New York-i Guggenheim Múzeumban, 2016-ban hatalmas botrányt kavart.

A teljesen arany, működőképes vécécsészét az olasz képzőművész egyéni kiállításának részeként állították ki Marlborough hercegének vidéki otthonában, mely Winston Churchill születési helyeként híresült el.

A vécét a látogatók rendeltetésszerűen használhatták, egyedül a háromperces időkorlát szabályozta a megtekintést.

Nem tartott sokáig, hogy Jeff Koons visszavegye a legdrágább élő művész címért járó “trónt”

Jeff Koons a lufinyúlra emlékeztető, ezüstszínben tükröződő, ikonikus szobrának köszönhetően a legdrágább élő művész. Koons műve 91,1 millió dollárért kelt el a New York-i Christie’s aukciósház licitjén. A háború utáni és kortárs művészeti aukción a Nyúl című szobra talált gazdára. Jól teljesített a New York-i műtárgypiac a kulcsfontosságú novemberi időszakban.

A kiállítást rendező Blenheim Művészeti Alapítvány alapítója, Edward Spencer-Churchill épp erre a használatra hivatkozott humorosan, amikor kijelentette, hogy nem tervezi őriztetni.

Ez azonban nem tartotta vissza a tolvajokat, akik Cattelan művét kitépték a falból. Az elkövetők szombat hajnalban, a nyomok szerint két járművel távoztak a helyszínről, a lopást hét perccel később be is jelentették a kastélyból.

maurizio cattelan america aranyvécé
A vízi rendszer is összeköttetésben volt az America remekművel / Fotó: Heathcliff O’Malley

Az üggyel kapcsolatban eddig egy 66 éves férfit tartóztattak le, az America azonban nem került elő. A rendőrség tovább nyomoz, az arany vécét azonban lehet, hogy az elkövetők már beolvasztották. Ez az első önálló kiállítása az Egyesült Királyságban az elmúlt húsz évben az olasz művésznek.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból