Nézem Képzőművészet Ellopták az 1,8 milliárdot érő aranyvécét két nappal a...

Ellopták az 1,8 milliárdot érő aranyvécét két nappal a kiállítás előtt

Promóció

Maurizio Cattelan Amerika nevű aranyvécéje nem kevesebb mint 4,8 millió fontot (~1,8 milliárd forint) ér. Két nappal a kiállítás előtt viszont ellopták.

Promóció
- Advertisement -

Az olasz képzőművész, Maurizio Cattelan az angliai Blenheim Palace-ban szerette volna kiállítani az America nevű aranyvécét. A 18 karátos aranyból készült művet viszont ellopták, írja a The Telegraph.

Maurizio Cattelan: Amerika / Fotó: Leon Neal / Getty Images

A műalkotást 4,8 millió fontra (1,8 milliárd forintra) becsülik. Már első kiállításakor, a New York-i Guggenheim Múzeumban, 2016-ban hatalmas botrányt kavart.

A teljesen arany, működőképes vécécsészét az olasz képzőművész egyéni kiállításának részeként állították ki Marlborough hercegének vidéki otthonában, mely Winston Churchill születési helyeként híresült el.

A vécét a látogatók rendeltetésszerűen használhatták, egyedül a háromperces időkorlát szabályozta a megtekintést.

Nem tartott sokáig, hogy Jeff Koons visszavegye a legdrágább élő művész címért járó “trónt”

Jeff Koons a lufinyúlra emlékeztető, ezüstszínben tükröződő, ikonikus szobrának köszönhetően a legdrágább élő művész. Koons műve 91,1 millió dollárért kelt el a New York-i Christie’s aukciósház licitjén. A háború utáni és kortárs művészeti aukción a Nyúl című szobra talált gazdára. Jól teljesített a New York-i műtárgypiac a kulcsfontosságú novemberi időszakban.

A kiállítást rendező Blenheim Művészeti Alapítvány alapítója, Edward Spencer-Churchill épp erre a használatra hivatkozott humorosan, amikor kijelentette, hogy nem tervezi őriztetni.

Ez azonban nem tartotta vissza a tolvajokat, akik Cattelan művét kitépték a falból. Az elkövetők szombat hajnalban, a nyomok szerint két járművel távoztak a helyszínről, a lopást hét perccel később be is jelentették a kastélyból.

A vízi rendszer is összeköttetésben volt az America remekművel / Fotó: Heathcliff O’Malley

Az üggyel kapcsolatban eddig egy 66 éves férfit tartóztattak le, az America azonban nem került elő. A rendőrség tovább nyomoz, az arany vécét azonban lehet, hogy az elkövetők már beolvasztották. Ez az első önálló kiállítása az Egyesült Királyságban az elmúlt húsz évben az olasz művésznek.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3