Harminc évvel ezelőtt, 1991 júniusában indult el Magyarországon az első InterCity (IC)vonat Budapestről Miskolcra, a távolsági szolgáltatás alapját jelentő járatokat ma már évente mintegy 10 millióan választják – hangzott el a jubileum alkalmából tartott sajtótájékoztatón szombaton Miskolcon, a Tiszai pályaudvaron egy retró IC-szerelvény előtt.

Korszerű vasúti kocsik a Budapest-Keszthely InterCity viszonylaton

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az eltelt évtizedekben számos vonalon indultak el az IC-vonatok, napjainkban ez a távolsági vasúti szolgáltatás jelentős szereppel bír, naponta csaknem 250 IC-vonat jár az országban.

Mint mondta: a vasúttársaság járműállományában több mint 350 IC forgalomra alkalmas kocsi van, évente több tucat ilyen vagont gyártat a MÁV.

Kapcsolódó cikk

Hozzátette: az InterCity kocsijai több generációs fejlesztésen mentek keresztül az elmúlt 30 évben, a közelmúltban elkezdték gyártatni az IC+ személyvagonokat is, amelyek a nyáron a Budapest-Keszthely között közlekedő IC-szerelvényeken jelennek majd meg először.

Csöbör Katalin, Miskolc fideszes országgyűlési képviselője az eseményen azt hangsúlyozta: az elmúlt évtized vasúti és közúti fejlesztéseinek köszönhetően számos nagy cég telepedett le Miskolcon, fektetett be itt, és dolgozók ezreit foglalkoztatja. Mint mondta: az új InterCity kocsijai forgalomba állítása is egy „előremutató” fejlesztés, a MÁV olyan közlekedési alternatívát tud majd kínálni, aminek köszönhetően sokan a környezet- és utasbarát közlekedési lehetőséget részesítik majd előnybe.

A cél: a MÁV legyen valós alternatíva a gépkocsi helyett

Az új InterCity kocsikról szólva Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: ezek a teljes keleti országrészben kör- és IC-járatokban közlekednek. Hozzátette: a tavaszi menetrend módosítás több vonalon előnyös változást hozott az utasoknak, az új vagonok forgalomba állításával a vasúttársaság célja, hogy a teljes IC-hálózaton kiszámítható és jó minőségű szolgáltatást kínáljon, versenyképes alternatívát nyújtva az egyéni közlekedéssel szemben.

A széndioxid-kibocsátás csökkentése és ezáltal a klímacélok mihamarabbi elérése érdekében az Európai Unió is nagyszabású vasútfejlesztési projektbe kezd, amely az európai nagyvárosokat kötné össze a fapados légitársaságok zöld alternatívájaként.

Addig is, a MÁV-Volán csoport projektjének keretében nyáron és ősszel közel száz vasúti és távolsági buszpályaudvaron hallgathatja magyar költők verseit várakozás közben az utazóközönség.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet