A meddőség számos egészségügyi probléma miatt kialakulhat.
Nem titok, hogy minél idősebb vagy, a terhesség annál több kockázatot rejteget számodra, de minden életkorban léteznek módszerek, melyekkel fokozhatod a termékenységedet.
Ha a 20-as éveidben jársz
Biológiailag ez az az életszakasz, amikor a legtermékenyebb vagy. Hogy egy nő ilyen életkorban teherbe esik, annak az esélye minden hónapban 20-25%, magasabb, mint bármikor korábban vagy később. Ez azonban nem jelenti, hogy a fiatal nők körében a meddőség egyáltalán nem fordul elő. A termékenységi problémákkal szemben sajnos senki sem immunis. A 20-as éveiben járó nőnek általában egészségesek a petesejtjei, de bármilyen más okból is fennállhat a meddőség, például a petevezetékek elzáródása vagy a partner alacsony spermaszáma miatt.

Előnyök

Nagyon sok előnye van annak, ha a 20-as éveidben szeretnél családot alapítani. Nem csak nagyobb eséllyel leszel terhes, de kisebb a valószínűsége a vetélésnek, a terhességi komplikációknak, a születési rendellenességeknek is. Általában a huszonéves nők teste jobban viseli a terhességet, nem beszélve arról, hogy több energiájuk is van a totyogók után szaladgálni. Ha rövid kihagyással szeretnél két gyermeket, a szakértők szerint a legjobb, ha az első baba után legalább 18 hónapot vársz, mielőtt újra megpróbálsz teherbe esni.

Kockázatok

A terhességi mérgezés – magas vérnyomás, fehérje a vizeletben – kialakulásának esélye a legnagyobb az első terhességes esetében, azaz a 20-as években. Ritka esetekben, de komoly komplikációkhoz is vezethet, mind a magzat, mind az anyag egészségét veszélyeztetheti, de többnyire kezelhető. Minden terhesség kockázatos, ezért a 20-as években kihordott terhességeknél is előfordulhatnak problémák. A Down-szindróma sincs kizárva, bár ennek esélye 1:1600-hoz, a kromoszóma rendellenességek esélye pedig 1:526-hoz, illetve 1:476-hoz.

Így növeld a termékenységed!

A fiatalabb nőknek gyakran vannak olyan egészségtelen szokásaik, amiknek még főiskola idején váltak rabjaivá és akadályozhatják a terhességet. A gyorsételek, az alkohol vagy a túlsúly nehezíthetik a megtermékenyülést. Ezek a problémák azonban könnyen kezelhetők, az ideális testsúly elérése, az alkohol és a koffein fogyasztásának csökkentése, a dohányzás abbahagyása mind olyan lépések, amik közelebb hozhatják a sikeres teherbeesést.

Mikor fordulj orvoshoz?

A szakemberek általában azt javasolják, hogy 1 év sikertelen próbálkozás után érdemes orvoshoz fordulni meddőségi problémával, de vannak, akik szerint ennél már korábban ajánlott segítséget kérni. Ha szabálytalan a menstruációs ciklus, akkor azt eleve orvosolni kell, hogy a kiváltó ok ne akadályozza a teherbeesést. Ugyanígy érdemes akár már 6 hónap után felkeresni az orvost, ha a családban hagyományosan korán következik be a menopauza vagy sokszor fordultak elő nőgyógyászati megbetegedések a felmenők körében.

Kezelési lehetőségek

A kezelési lehetőségek szempontjából nem annyira a nő életkora számít. Itt szinte kizárólag a hatékonyság a lényeg. Éppen ezért akár a lombik is szóba jöhet, hiszen a 20-as években járó nőknél ezzel a kezeléssel a teherbeesés valószínűsége 43-45%.

Kezelési lehetőségek

A kezelési lehetőségek szempontjából nem annyira a nő életkora számít. Itt szinte kizárólag a hatékonyság a lényeg. Éppen ezért akár a lombik is szóba jöhet, hiszen a 20-as években járó nőknél ezzel a kezeléssel a teherbeesés valószínűsége 43-45%.

Kapcsolódó cikk

Ha a 30-as éveidben jársz
Ebben az életkorban minden hónapban 15-20% esélyed van a teherbeesésre. Viszont a 30-as évtizedben a termékenység fokozatosan csökken, legdrasztikusabban 35 éves kor után. A terhesség ebben az életkorban még nem jár jelentősen fokozott kockázatokkal, főleg a 30-as évek elején.

Kockázatok

Azonban a vetélés esélye nagyobb, ahogyan arra is fel kell, hogy készülj, hogy nehezebben leszel terhes. A stressz ilyenkor már jelentős tényező, ami útjában állhat a teherbeesésnek, hiszen a 30-as éveiben járó nő az első sikertelen próbálkozások után hajlamos ráfeszülni a babaprojektre, úgy érzi, sietnie kell, mert sürgeti az idő. A Down-szindrómás baba esélye a 30-as éveiben járó nőknél 1:1000-hez, 35 év után pedig 1:365-höz. A kromoszóma rendellenességek valószínűsége 1:384-hez, illetve 1:197-hez.

Így növeld a termékenységed!

Azonkívül, hogy leadod a felesleges kilókat, érdemes előre felkészülnöd a terhességre más módon is. Például azzal, hogy időben elhagyod a fogamzásgátló tablettát, hiszen a szervezetnek időre van szüksége, hogy a gyógyszer maradványai kiürüljenek és hogy a menstruációs ciklus gyógyszer nélkül is szabályosan helyreálljon. Könnyen előfordulhat, hogy a tabletta abbahagyása után azonnal terhes leszel, de hogy ez jó-e neked, beszéld át az orvosoddal!

Mikor fordulj orvoshoz?

A 30-as éveid elején 6 hónap-1 év után már felkeresheted az orvost, ha nem sikerül teherbe esned. Ha 35 felett vagy, 6 hónapnál ne várj többet a szakszerű segítség igénybevételével.

Kezelési lehetőségek

A kezelési lehetőségek ugyanazok, mint a 20-as éveikben járó nők esetében. A különbség az, hogy itt ajánlottabb gyorsabban lépni, nehogy túl késő legyen. Annak esélye ugyanis, hogy egy 30-as éveiben jár vagy a 40-hez közelítő páron termékenységi problémák esetén segíteni lehet, évről évre csökken.

Kapcsolódó cikk

Ha a 40-es éveidben jársz
40 felett az esélyed a természetes módon történő teherbeesésre havonta már csupán 5%. 45-49 év között pedig még ez is lecsökken mindössze 1%-ra. Bár a legtöbb nő a 40-es éveiben teljesedik ki igazán, mégis ilyenkor már kisebb az esély a természetes teherbeesésre.

Kockázatok

Azokkal bizony számolni kell, főleg 35 év felett. A terhességi cukorbetegség és magas vérnyomás, a vetélés, a szülési komplikációk, a genetikai rendellenességek száma ennél a korosztálynál drasztikusan megemelkedik. A petesejtek száma csökken, minősége gyengül és az élekor előrehaladtával csak még rosszabb lesz. A Down-szindrómás baba esélye ennél a korosztálynál 1:90-hez, 45 év felett pedig 1:30-hoz. A kromoszóma rendellenességek aránya 1:66-hoz, illetve 1:21-hez.

Így növeld a termékenységed!

Ahogyan a 20-as és 30-as korosztálynál, az életmódbeli változtatások itt is nagy segítséget jelenthetnek a gyermekáldáshoz. Azonban az életkor nem jelent garanciát a termékenységre. Ha a meddőségi problémákat sikerül orvosolni, megnő a teherbeesés valószínűsége minden életkorban, 40 felett is. A szakemberek azt is tanácsolják, hogy higgyünk a testünkben és próbáljunk magunknak nyugalmat biztosítani. A stressz megfelelő kezelése, a jó alvás, a különböző relaxációs technikák ebben mind sokat segíthetnek.

Mikor fordulj orvoshoz?

40 felett már akár 3 hónap sikertelen próbálkozás után is érdemes felkeresned szakembert, de várhatsz 6 hónapot is. Ebben az életkorban senki sem fog furcsán nézni rád akkor sem, ha már a babatervezéskor szakszerű segítséget kérsz.

Kezelési lehetőségek

A megoldási lehetőségek ugyanazok, mint a 20-as korosztálynál, de a kezelések hatékonysága ilyenkor már jelentősen kisebb. Egy 40-es évei közepén járó nőnél a lombikprogram már csak kevesebb, mint 10%-os eséllyel vezet sikerre. Mivel ilyenkor már a petesejtek állapota is kevésbé megfelelő, a petesejt donáció is szoba jöhet, amikor egy fiatalabb nő petéit termékenyítik meg és ültetik át az idősebb anya testébe.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.