Kiadványok kiadása, vizuál tervezés, game design, performansz, köztéri installáció… Néhány a sokfajta tevékenység közül, amivel a Meetlab foglalkozik. Technológia és művészet házassága, a két fogalom gyermeke pedig a korlátlan lehetőségek tárháza.

Pár hete egy ismerősöm futólag megemlítette, hogy van egy Meetlab nevű hely a Stoczek utcában, ahol fiatalok különböző kreatív projekteken dolgoznak. Kevés információ, mégis felkeltette az érdeklődésemet. Az online keresgélés után hamar úgy döntöttem, személyesen szeretném látni a helyet és megtudni, valójában mi is folyik a 11. kerületi szuterénben.

Egy álmos szombat délutánon látogattam el a Meetlab-be. A helyiségeket körbejárva tipikus műhely hangulat fogadott. Mindenfelé szerszámok és eszközök, a fogadóhelyiség közepén egy összehajtott vasbeton háló, design bútorok és egy régi kanapé; kicsit rumlis, ugyanakkor otthonos.

A kezdetek

A Meetlab hivatalosan 2014 óta található meg ezen a helyszínen. Előzménye a Fogas Házban működő Demo Galéria, azonban sok más kulturális helyszínnel együtt, Ongjerth Dani galériája is kiszorult a Fogasból. Ezután jött létre a szintén Dani nevéhez köthető Eleven Blokk Alapítvány, aminek célja a 11. kerületi üres szuterének kihasználása.

A Meetlab alapítói, Csiszár Matyi, a Studio Nomad, Mucsi Mesi és a Szövetség 39 egy ilyen kihasználatlan alagsorba költöztek be. 2014-re a KÉK finanszírozásával megtörténtek a felújítási munkálatok, és megnyílt a hely.

10662081 608280509280772 4891344761057129757 O Mi is az a Meetlab?

Ez az a kérdés, amire Matyi és a keménymaghoz később csatlakozó Ivanyos Ambrus is nehezen tudnak letisztult és rövid választ adni. Tech-lab? Igen, és mégsem egészen, mert a hely szellemiségében nagyon fontos szerepe van a peformativitásnak, amivel egy tech-lab nem foglalkozik. Lehet idea-lab is, mert egy nem hivatalos, viszont annál aktuálisabb gondolkodásmód köti össze az alkotókat. Urban-labnek is nevezhetjük, ugyanis városi terekkel kapcsolatos projektekben is gondolkoznak, és akkor még a megrendelések sokféleségét nem is említettem.

A helyiségekben működik üveges műhely, asztalos műhely, beton megmunkálás, kerámiaégetés és egy műszaki műhely. Itt zajlanak az úgynevezett alkalmazott munkafolyamatok, amik eltartják a helyet és a játszóteret.

A játszótér

A játszótér jelenti valójában magát a Meetlab-et. Ez egy szellemi műhely, ahol a cél a kísérletezés, a játék. A tevékenység- vagy projekt fajtákat itt nem lehet behatárolni, a hanginstallációtól kezdve a robot építésen át a performanszig, itt gyakorlatilag bármit létre lehet hozni. A dolog úgy néz ki, hogy valakinek – akár egy Meetlab-tagnak, akár külsős embernek – van egy kreatív ötlete, amit levisz a Meetlab-be. Nincs szűrőrendszer, hogy mivel foglalkozhatnak és mivel nem. Amihez elérhető a tudás és megvan az eszközpark, azt itt megvalósítják. Mára olyan folyamatosan bővülő tárgyi és tudásbeli infrastruktúrát sikerült kiépíteni, hogy a sorozatgyártáson kívül szinte bármilyen materiális és nem materiális terméket létre tudnak hozni.

Quadroscope timefreeze camera

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A legfontosabb kulcsszavak a játék mellett a művészet, a technológia és a konstrukciós képesség. A művészet és a technológia interdiszciplináris vizsgálata olyan módon, hogy a két világ kölcsönhatásban legyen egymással. A Meetlab-ben az alkalmazott munkák és a játszótér nem válnak el egymástól élesen, ugyanúgy, ahogy a technológia és a művészet fogalmai sem. A cél, hogy ezek organikusan fejlődjenek egymás mellett. Nem csak financiális nyereségről beszélhetünk bármelyik oldal kapcsán, hanem a két terület egymásba forgatott tapasztalatairól.

Felmerül a kérdés, hogy az itt alkotó – nagyrészt valamilyen bölcsész végzettséggel rendelkező – fiatalok honnan értenek ennyi mindenhez? Hanginstalláció építése, szervo programozása, vasváz hegesztése, stb. A harmadik kulcsszó a konstrukciós képesség. Megtalálni azt, hogy amit nem tudsz, azt honnan tudhatod meg. A Meetlab felismerte, hogy ma már annyi tudás elérhető egy kattintással, hogy nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy például tudj hangtechnikával dolgozni. Egyik korábbi generációnak sem voltak ilyen tágak a lehetőségei a tudás eléréséhez.

Az attitűd lényege, hogy nem a megszerzett skill a fontos, hanem az adott probléma megoldása.

Ettől olyan különleges a Meetlab tevékenysége. Egy olyan gondolkodásmódot képviselnek és terjesztenek a projekteken keresztül, ami önállóságot és kreatív problémamegoldást generál a játék révén. A résztvevők pedig – akár az alkotók, akár az alanyok – felszabadulnak, gyerekké válnak, miközben létrehoznak valamit. Olyan attitűd ez, amit kevés helyen tanítanak Magyarországon, viszont elengedhetetlen lenne egy önállóan gondolkodó és fejlődő társadalom létrejöttéhez.

A műhelyhez kötődő infrastruktúrákon kívül fontos megemlíteni, hogy nagyon nagy holdudvarral rendelkezik a csapat. A kapcsolati háló minden projekttel növekszik, ami pedig a műhelyhez kötődő infrastruktúra növekedését serkenti. Az itt alkotó fiatalok nagy részének egyfajta hitvallás, hogy azzal foglalkozzanak, amit szeretnek. Ez olyan teremtő hangulatot hoz létre, ami már önmagában nagyon inspiráló.

Quadroscope Kamera Képe
/ Fotó: Meetlab Hivatalos Weboldala

Aktuális projektek

A legfontosabb feladat jelenleg az újraszervezés. Az elmúlt években kiszélesedett a tevékenységek skálája, a partnerek száma, egyfajta kreatív káosz jött létre. Mivel a Meetlab-projektek és termékek nem elsősorban piaci alapon születnek, így a közönségnek szánt reprezentációt nem tartják a profil szerves részének. Ugyanakkor a kommunikáció fontos, amit ez a szintű sokoldalúság nagyon megnehezít.

Ez a hátrány azonban minden más téren előny; ha kicsit is belelát az ember a gondolkodásba és a megvalósult projektekbe, akkor lenyűgözi, hogy milyen izgalmas hely a Meetlab.

#facebook #web

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet