A Lux Közönséghéten lesznek online megtekinthetők az idei Lux közönségdíjra jelölt filmek május 16-ig, a Festival Scope oldalán megtalálható LuxVirtual Cinema jóvoltából -közölte az Európai Filmakadémia hétfőn az MTI-vel.

A Még egy kört mindenkinek rendezőjével beszélgetnek a Lux Közönséghéten

A tájékoztató szerint a Lux Európai közönségdíj idei három jelölt filmje: Thomas Vinterberg dán alkotó Még egy kört mindenkinek című drámája, Alexander Nanau roman alkotó Kollektíva című dokumentumfilmje és Jan Komasa lengyel rendező Corpus Christi című filmdrámája.

Mint írják, a Lux közönségdíj Facebook-oldalán május 17-én beszélgetést tartanak Thomas Vinterberg és Alexander Nanau rendezőkkel, valamint a Corpus Christi főszerepét alakító Bartosz Bielenia lengyel színésszel, a beszélgetés moderátora a Domenico La Porta, a Cineuropa főszerkesztője lesz.

Lux Kozonseghet Lux Virtual Cinema Meg Egy Kort Mindenkinek
Részlet A Még Egy Kört Mindenkinek C. Filmből / Fotó: Zentropa Film I Väst

Mindhárom jelölt film versenyben volt a legjobb nemzetközi film címéért az Oscar-díjátadón. A Corpus Christi még 2020-ban versenyzett a díjért, A Kollektíva és a Még egy kört mindenkinek egymás ellen versenyeztek az idei Oscar-gálán. A szobrot végül Thomas Vinterberg alkotása vihette haza. A Még egy kört mindenkinek ezen felül a BAFTA-díj és a Césár-díj büszke tulajdonosává is válhatott.

A Még egy kört mindenkinek és a többi film is a közönségen múlik

Az európai közönség május 23-ig szavazhat a filmekről egytől ötig terjedő skálán osztályozva azokat, ami az összszavazatok felét teszi majd ki. A maradék ötven százalékot az Európai Parlament tagjainak szavazatai adják, a képviselők szavazása még folyamatban van.

A győztest június 9-ei díjkiosztón hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén. Az elismeréseket David-Maria Sassoli, az Európai Parlament elnöke adja át a meghívott partnerek és a jelölt filmek képviselőinek jelenlétében.

A Lux közönségdíj az Európai Filmakadémia és az Európai Parlament kezdeményezése, az Európai Bizottság és az Europa Cinemas együttműködésével.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet