Megszavazta a parlament: személyes adatokhoz hozzáférhet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat. 156 igen és 38 nem szavazat mellett dőlt el.

Kibertámadás elhárítása érdekében

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy Kínában egészen orwelli világ jöhet el: otthonokba szerelnek fel megfigyelőrendszereket. Noha nem ez látszik megvalósulni Magyarországon, de valami hasonnló. Kedd reggel ugyanis a Népszava közölt cikket arról, hogy egy 160 oldalas kormánypárti törvényjavaslat olyan felhatalmazással ruházná fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, ami igen komoly adatbiztonsági kérdéseket vet fel. Ezt a törvényt kedd délután meg is szavazta a parlament: 156 igen és 38 nem szavazat mellett.

Orban Viktor Pinter Sandor Kibertamadas Megfigyeles Kormany Parlament Szavazas Nemzetbiztonsag
Orbán Viktor Miniszterelnök (K), Pintér Sándor Belügyminiszter (J) És Kiss Zoltán Nb. Vezérõrnagy, Az Ah Fõigazgatója (B) Az Alkotmányvédelmi Hivatal (Ah) / Fotó: Máthé Zoltán / Mti / Mtva

A törvény szerint a parlament felkéri (a Belügyminisztérium felügyelete alatt működő) Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, hogy egy lehetséges kibertámadás elhárítása érdekében ellenőrizze az állami és önkormányzati szervek eletronikus hírközlési hálózatainak forgalmát. Ugyan a szöveg alapján a szakszolgálat nem ismerheti meg a kommunikáció konkrét tartalmait, de az adatvédelmi szakemberek szerint a jogszabály nem nyújt erre kellő garanciákat.

Így tükröződik vissza a disztópikus narratíva a valóság radikalizmusában

Az emberek szeretnek sztorikat mesélni, a disztópikus történetek pedig különösen népszerűek. Az adatok alapján 2012-ben volt a legmagasabb az érdeklődés az ebben a kategóriában írt könyvek iránt az utóbbi ötven évben. A robbanásszerű kereslet a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után indult meg.

Ez azt jelenti, hogy a szakszolgálat lényegében az összes állami nyilvántartásra rálátással bír majd: akár társadalombiztosítási-, betegjogi- vagy adóügyi információkra, és bűnügyi adatokra is. A törvényt egyébként a minden összetett jogalkotási témában jártas Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyzi.

A NAIH elnöke is kritizálta a javaslatot

A javaslatot kritizálta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, és levélben fordult Felkai László belügyi államtitkárhoz, kifogásolva, hogy a törvény nyomán biztosított „korlátlan megfigyelés (…) nem áll összhangban az alapjogi követelményekkel”, és egyáltalán nem nyújt garanciát a személyes adatoknak kijáró különleges védelemhez.

A javaslat úgy van megírva, mintha a meta-adatok elemzéséből indulna csak ki, azaz elsősorban tendenciákra mutatna rá, és nem foglalkozik egyes állampolgárok személyes információival, de semmilyen jogi vagy egyéb biztosítékot nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy ez így is lesz.

A javaslat azt sem pontosítja, hogy a belügyhöz tartozó Terrorelhárító Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) pontosan milyen adatokat oszthat meg titkos információgyűjtés során a Legfőbb Ügyészséggel.

Akár 20 évig is megőrizhetik az adatokat

A törvénycsomagot bírálta a TASZ is. A szervezet részéről Remport Ádám nyilatkozott, aki Péterfalvihoz hasonlóan a garanciák hiányát emelte ki. Remport szerint már eddig is problémás volt, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat tevékenységének törvényi felügyelete jogszabályilag nem egyértelmű.

A kínai hackerek az Egyesült Államokban fejlesztett koronavírus-ellenszer eredményeit vették célba

A kínai Wuhanból indult koronavírus gyorsan világjárvánnyá nőtte ki magát, ami emberek millióit késztette otthonmaradásra és elővigyázatosságra. A betegségről még mindig túl keveset tudunk, hetente új tüneteket regisztrálnak, és sok országban az emberek tesztelése is kezdő stádiumban toporog. Ugyan sok nemzet – Az beleértve Magyarországot is – küzd a fertőzés elleni vakcina megtalálásért, ez nehezebb és hosszadalmasabb procedúrának tűnik, mint gondolnánk.

További vitatott pontja a rendészeti törvénycsomagnak, hogy mostantól a szándékos bűncselekmények ügyében kihallgatott személyek kapcsolatait és adatait a rendőrség húsz évig akkor is megőrizheti, ha egyébként a gyanúsított az ügyben ártatlannak bizonyult.

Lassan valóban valósággá válik egy-egy Black Mirror-epizód. A disztópikus világokat tematizáló, népszerű sorozat írója, Charlie Brooker egy interjúban nemrég elmondta, az egyik epizódjának szereplői vagyunk. Emiatt úgy döntött, egy időre félbehagyja népszerű munkáját, mert elege van a feje tetejére állt világból.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet