Bangkokban hunyt el Douglas Latchford, a “kalandos tudós”

Douglas Latchford a khmer és az indiai antikvitás szakértője volt, az 1970-es években pedig művészetkereskedő Kambodzsában. A kalandos tudós 89 éves korában hunyt el.

Igazi kalandor volt

Bangkokban hunyt el Douglas Latchford, a khmer és az indiai régiségek szakértője, művészeti kereskedő. Családja erősítette meg a hírt, miszerint a kalandozó tudósként becézett férfi augusztus 2-án, 89 évesen vesztette életét, mi több, már a temetésére is sor került. 

douglas latchford
Douglas Latchford 89 évesen hunyt el / Fotó: Getty Images

Douglas Latchford Mumbaiban született brit szülők gyermekeként. 1951-ben Thaiföldön telepedett le, ahol jelentős gyakorlatra és tudásra tett szert a gyógyszeriparban, valamint az ingatlanügyletekben. Hírnevét a khmer antikvitás szakértőjeként szerezte. Három könyvet is írt ezzel kapcsolatban Emma Bunkerrel együttműködve. Az 1970-es években Kambozsában az egyik legismertebb műkereskedő volt. 

Tess Davis, az Antikvitási Koalíció igazgatója szerint Latchfordot egy egyszemélyes kínálatnak és keresletnek tekintik már fél évszázada a Kambodzsában folytatott üzletei folytán. 

Latchford elmondása szerint a legtöbb műkincset mezőgazdasági termelők találták meg, ásás közben. Ezek értékét később megtisztítva és reparálva ő adta vissza. Ennek ellenére azonban több szakértőt is aggasztotta, hogy a Latchford könyveiben megjelenő antikvitásoknak nem mindig volt egyértelmű eredete.

Hamis feltételezések 

Tavaly novemberben azonban igencsak nagy port kavart, hogy egy New York-i ügyvéd feltevése szerint Douglas Latchford csempészettel büntethető tekintve, hogy kifosztott egy kambodzsai régiségeket áruló üzletet. Az amerikai igazságügyi minisztérium által előterjesztett szövetségi vádak egy évtizedes rendszert vázolnak fel, mely szerint Latchford Kambodzsából kicsempészett műtárgyakat a nyugati múzeumok és kereskedők számára értékesítette. Ezen kívül a feltételezések szerint Latchford “hamis származást” tulajdonított a kincseknek, amiket “hamis számlákkal és szállítási okmányokkal” igazolt. 

Elhunyt Reigl Judit, aki haláláig a legkeresettebb magyar művész volt

A Kalman Maklary Fine Arts galéria közleménye szerint a művész a Marcoussis-ban található Bellejame idősek otthonában halt meg Reigl Judit festőművész, ahova egy hónapja került egészsége védelmében. – fogalmaztak. Kiemelték, hogy művei a világ legfontosabb amerikai és európai múzeumaiban megtalálhatóak, köztük New Yorkban a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), a Metropolitan és a Guggenheim Múzeumban, a párizsi Georges Pompidou Központban és a londoni Tate Modernben.

A tudós azonban mindig tagadta a szabálytalanságokat, és messze tartotta magát a csempészettől is. Gyűjteményét már jóval a kulturális örökségről szóló törvény bevezetése előtt állították össze. Egy közeli barátja a The Art Newspapernek elmondta, hogy akkoriban igencsak eltérő világ uralkodott, így hiba lenne Latchford cselekedeteit a 2020-as évek lencséjén keresztül megítélni. Ezzel szemben Angela Gulbenkian műkereskedőt nemrégiben tartóztattak le, ugyanis bizonyítékok és vallomások támasztották alá, hogy jogtalanul árverezte el Yayoi Kusama tök szobrát és Andy Warhol egyik alkotását. A svájci hatóságok pedig adócsaláson kapták Yves Bouvier műkereskedőt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból