Meghalt Alan Parker, az Éjféli expressz és a Bugsy Malone rendezője

Alan Parker halálát egy képviselője jelentette be. Az Éjféli expressz és a Bugsy Malone rendezője 76 évesen vesztette életét. 

Örökké köztünk

Alan Parker képviselője szerint pénteken vesztette életét egy hosszadalmas betegséggel való küzdelmet követően. Az Éjféli expressz, a Bugsy Malone és a The Commitments rendezője 76 éves volt. 

alan parker elhunyt
Alan Parker 76 évesen hunyt el / Fotó: Rii Schroer

Alan Parkerről többen is megemlékeztek a közösségi médián, köztük Matthew Modine, aki a rendező egyik legnevesebb munkájában, a Madárkában kapott szerepet. Modine szerint Parker nagyszerű művész volt, aki szívünkben örökre élni fog. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon szomorú dolog Alan Parker halálának híre. A barátom és az Evita film során a munkatársam is volt, aki azon kevés rendezők közé tartozott, akik valóban megértik a képernyőn látható zenés darabokat is[/perfectpullquote]

– mondta Andrew Lloyd-Webber zeneszerző a rendező halálára emlékezve. David Puttnam, a Bugsy Malone és az Éjféli expressz producere elmondása szerint Alan Parker a legidősebb és legközelebbi barátja volt. Szerették, tisztelték és csodálták őt.

Reklámtól a filmiparig

Alan Parker 1944-ben született a londoni Islingtonban. Neve először a reklámiparban tűnt fel, miután az iskola befejeztével rendezőnek kezdte nevezni magát. Híres TV-reklámokkal büszkélkedhetett, többek között a Cinzanóval is, amely Joan Collins és Leonard Rossiter közreműködésével jött létre. Ambíciói voltak azonban a nagyobb filmek terén is. A Bugsy Malone első nagy munkái közé tartozik, amiről később Parker elárulta, hogy egy nevetséges ötletnek indult, aminek nem szabadott volna működnie. 

Meghalt Keith Sonnier, a ’60-as éves posztminimalista művészeti élet meghatározó alakja

A Dia Art Alapítvány a július 18-án, 78 éves korában meghalt Keith Sonnier művész nagyszabású bemutatójára ad lehetőséget a New York-i Dia Beacon kiállítóterében. Sonnier az általa alkotott szobraival és a neoncsövekkel kapcsolatos újításaival vált ismertté, amelyek segítségével lehetővé tette a “térben való rajzolást”.

A film végül nagy sikernek örvendett és tulajdonképpen ennek a munkájának köszönhető, hogy vászonra vihette Oliver Stone forgatókönyvét, az Éjféli expresszt. Ezt több másik nagyszabású alkotás követte, amelyek köztük zenés darabok is szerepeltek. 

102 éves korában elhunyt Frank Popper, a digitális művészet forradalmára

Több mint három évtizeddel ezelőtt, amikor a művészettörténeti intézmények nagy része nem volt tisztában a technológia ihletésű művészettel, Frank Popper elismerte annak fontosságát. A prágai születésű Popper a párizsi Sorbonne-on esztétikai és művészettudományi professzori posztot töltötte be, itt szerezte doktorátusát is, melynek témája az eredeti Marcel Proust munkásságát vizsgáló elképzelés helyett a L’image du mouvement dans les arts plastiques depuis (a képzőművészetben 1860 óta bekövetkezett mozgalom) lett, írja a The Art Newspaper.

Az 1990-es évek vége felé Parker a brit filmművészet vezetőalakjává vált. 1998-ban kinevezték a Brit Film Intézet (BFI) elnökévé, és két évvel később az újonnan alakult brit filmtanács legmagasabb posztját is elfoglalhatta, írja a The Guardian.

2003-ban azonban befejezte rendezői tevékenységet, hogy több időt tölthessen a családjával. Későbbi éveiben Parker a festészethez fordult.

Az utóbbi napokban hunyt el a filmipar egy másik meghatározó alakja, Royana Black. Meghalt a 91 éves  világhírű, magyar származású grafikus, Milton Glaser, aki többek között az I♡NY logóját tervezte, valamint életét vesztette Peter Green is, a Fleetwood Mac zenekar társalapítója. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból