Meghalt Alan Rath, az elektrokinetikus szobrok úttörője

A villamosmérnök végzettségű művész ritka betegségben szenvedett.

Az érző gépek mestere

Alan Rath, a San Francisco környékén található Bay Area úttörő szobrászművésze október 27-én, 60 éves korában elhunyt, írja az ArtNews. A San Francisco-i Hosfelt Galéria kurátora szerint halálának oka a szklerózis multiplex egyik ritka formája volt. 

alan rath meghalt
Alan Rath 2001-ben / Fotó: Paul Chinn

A ’80-as évek elejétől kezdve olyan mozgó szobrokat készített, amelyket az általa tervezett szoftverek működtettek. Robotszerű szobrain gyakran megjelentek számítógép által animált testrészek, mint például mozgó szemek vagy tátogó szájak. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

If you haven’t seen the Alan Rath exhibition at the ICA it closes Sunday 💔 #alanrath

Christine Koppes (@christinekoppes) által megosztott bejegyzés,

Ez is azt példázza, mennyire foglalkoztatta az emberi természet, a mechanika és a technológia közötti kapcsolat. Az 1992-ben készült Vanity (Hiúság) című szobrában például egy beépített elektronikával rendelkező tükrös szekrény ajtaján egy animált férfiarc néz vissza.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„Minél többet tudunk az emberről, annál inkább azt látjuk, hogy gépek vagyunk. Minél többet tudunk a gépekről, annál inkább azt látjuk, hogy fejlődnek, egyre bonyolultabbakká válnak, mintha a természetes evolúciós folyamatot utánoznák, egészen addig, amíg érezni nem lesznek képesek” nyilatkozta 2001-ben a San Francisco Chronicle-nek.

A villamosmérnök és a szobrászművész ötvözete

Rath 1959-ben született Cincinnatiban. 1982-ben diplomázott a Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) villamosmérnök karán, ahol a német kinetista művész, Otto Piene nagy hatással volt rá Alexander Calder, David Smith és Robert Moog, az analóg szintetizátor feltalálója mellett.

Az egyetem után rövid ideig villamossági tervezőként dolgozott, majd visszatért a képzőművészethez. 1983-ban költözött a Bay Areába, ahol rövid idő alatt ismertté váltak művei.

1988-ban elnyerte a Nemzeti Művészeti Alapítvány ösztöndíját, és 1991-ben szerepelt a Whitney Biennálén, ahol a kortárs kezdő művészek kapnak lehetőséget New Yorkban kiállítani.

Tavaly a San Jose Kortárs Művészeti Intézet retrospektív kiállítást rendezett alkotásaiból. Ma többek közt a San Francisco-i Modern Művészeti Múzeumban, a Los Angeles Megyei Múzeumban, a San Jose Képzőművészeti Múzeumban, a Berkeley Képzőművészeti Múzeumban találkozhatunk alkotásaival.

Néhány napja egy szintén úttörő hatással bíró képzőművész, a marokkói Mohamed Melehi is meghalt. Augusztusban pedig a 99 éves Lucita Hurtado festőművész hunyt el


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból