Meghalt Allen Daviau Oscar-jelölt operatőr 77 éves korában, a koronavírus-fertőzés okozta komplikációk miatt. A filmes Steven Spielberg számos rendezését fényképezte, köztük az E.T., a földönkívüli című sci-fit is.

Ötször jelölték Oscar-díjra

Allen Daviau, aki 2012-ben egy műtétet követően kerekesszékbe kényszerült, az utóbbi években egy filmesek és televíziósok számára fenntartott kaliforniai gondozóotthonban élt Woodland Hillsben, és szerdán ott hunyt el. Halálhírét az intézmény jelentette be – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Meghalt Allen Daviau Et Foldonkivuli Koronavirus Scaled
Allen Daviau Oscar-Jelölt Operatőr / Fotó: Julie Markes

Az operatőr 1967-ben ismerkedett meg Steven Spielberg filmrendezővel, akivel – mint később nyilatkozta – “osztozott a filmek iránti rajongáson”. Spielberggel először két rövidfilmet forgatott, majd az E. T., a földönkívüli című sci-fi klasszikust 1982-ben. Ő volt az operatőre az Indiana Jones és a végzet temploma című kalandfilmnek 1984-ben, a Bíborszín című drámának 1985-ben, és az 1987-ben bemutatott A nap birodalmának is.

Ötször jelölték Oscar-díjra: az E.T., a Bíborszín és A nap birodalma után a Barry Levinson rendezésében forgatott Avalonért (1990) és Bugsyért (1991) is.

Dolgozott John Schlesingerrel (Sólyom és a nepper), Albert Brooksszal (Tranzit a mindenhatóhoz), Peter Weirrel (Félelem nélkül), Frank Marshall-lal (Kongó) és 2004-ben, utolsó munkájaként Stephen Sommersszel (Van Helsing).

Egyedülálló tehetségnek nevezte Spielberg

Az amerikai látványtervezők céhe 1997-ben, az Amerikai Operatőrök Társasága 2007-ben tüntette ki életműdíjjal.

Spielberg 2007-ben felidézte, hogy második közös munkájuk, az Amblin című rövidfilm hozta meg mindkettejük számára az áttörést.

Steven Spielberg indította az AFI Filmklubot az Óz, a csodák csodájával

A koronavírus-járvány már Amerika szerte is egyre több embert kényszerít karanténba. Dorothy híres mondása a „Mindenütt jó, de legjobb otthon” átértékelődik. Azért, hogy az embereket otthonmaradásra bírja az Amerikei Filmintézet (AFI) elindította saját filmklubját. A kezdeményezésben az AFI-tag, Steven Spielberg is nagy segítséget nyújt, aki az Óz, a csodák csodája című időtlen mondanivalóval bíró klasszikust választotta ki, írja a .

Amikor Spielberg értesült az operatőr betegségéről, levelet írt neki, amelyben felidézte a közös munkáikat, barátságukat. A levelet sokszor felolvasták az operatőrnek halála előtt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Allen és én együtt kezdtük a pályafutásunkat, fantasztikus művész volt, de humanizmusa és meleg embersége legalább olyan erős volt, mint operatőri lencséje. Egyedülálló tehetség és csodálatos ember volt[/perfectpullquote]

– fogalmazott Spielberg.

Számos ismert veszítette életét az új típusú koronavírus miatt. Tegnap a chilei sztáríró, Luis Sepúlveda, valamint Lee Konitz dzsess-szaxofonos halálhíre rázta meg a művész világot.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet