Hetvenkilenc éves korában meghalt Anna Karina, a francia új hullám színésznője, filmrendező, modell, Jean-Luc-Godard első felesége.

A dán származású, Hanna Karin Blarke Bayer néven született színésznő rákos volt, írja az Index az AFP-re hivatkozva.

Meghalt Anna Karina Halálának Oka Filmek
Meghalt Anna Karina / Fotó: Thomas Samson / Afp

Karina karrierjét Dániában kezdte, ahol kabarékban énekelt és modellként dolgozott. Tizenhét évesen aztán Párizsba költözött, itt találkozott Coco Chanellel is, aki elnevezte őt Anna Karinának.  Ekkor figyelt fel rá Jean-Luc Godard filmrendező. Egy kisebb szerepet ajánlott neki készülő filmjében, de mivel meztelen jelenetről lett volna szó, Karina azt elutasította.

1951-ben Godard Az Asszony, az asszony című filmjében játszott, amiért megkapta a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díját. Még ugyanebben az évben feleségül is ment a rendezőhöz.

Ezzel együtt összesen hét Godard filmben játszott, továbbá szerepelt még egy 1962-es Agnés Varda filmben, 1979-ben pedig Mészáros Márta, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar rendező Olyan mint otthon című filmjében is.

Anna Karina – Roller Girl – 1967 – Pierre Koralnik

http://fr.wikipedia.org/wiki/Anna_(t%C3%A9l%C3%A9film,_1967)

Anna Karina énekesnőként is sikeres volt a hatvanas években, a Roller Girl című számát Serge Gainsbourg szerezte. Írt továbbá négy regényt is, és rendezett is filmet, 2008-ban a Victoria című zenés road movie-t.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet