Meghalt Barbara Windsor, a Folytassa, Doktor! színésznője

Meghalt Barbara Windsor, a Folytassa, doktor! színésznője, akit II. Erzsébet brit királynő Dame ranggal tüntett ki.

Alzheimer-kórban szenvedett

A 83 éves színésznő férje, Scott Mitchell elmondta, hogy a korábban rákbetegségen is átesett, Alzheimer-kórban szenvedő felesége egy londoni gondozóotthonban halt meg csütörtökön este, írja a BBC.

Meghalt Barbara Windsor Dama Szineszno
Barbara Windsor a Carry on Doctor (Folytassa, Doktor!) egyik epizódjában, 1967 / Fotó: Rank Organisation

Barbara Windsor, aki a Folytassa-filmek közül kilenc epizódban szerepelt, A verebek nem énekelnek című 1963-as filmért BAFTA-jelölést kapott, és 2009-ben az East Enders című szappanoperában nyújtott alakítását életműdíjjal jutalmazták. Az évtizedekig futó sorozatban Peggy Mitchellt játszotta. Utoljára 2016-ban jelent meg a szériában a képernyőn. A hatvanas években szerepelt Sean Conneryvel az On the Fiddle című háborús vígjátékban és a Csodakocsi című komédiában is játszott. A filmvászon és a tévé mellett 13 éves korától színházban is láthatta a közönség.

Barbara Windsor Carry On Doctor Folytassa Doktor Meghalt
Windsor a Folytassa, Doktor! egyik epizódjában (1967) / Fotó: Rank Organisation

2016-ban II. Erzsébet királynőtől megkapta a Dame rangot színészi pályája és jótékonysági tevékenysége elismeréseként.

Kiállt másokért is

Miután megállapították, hogy demenciában szenved, elvállalta, hogy a brit Alzheimer Társaság nagykövete lesz. Boris Johnson kormányfővel is találkozott, hogy felhívja a kormány figyelmét a betegségre. Százezer aláírással ellátott petíciót is vitt a miniszterelnökhöz, amelyben jobb ellátást kértek a demenciában szenvedőknek.

Barbara Windsor Dame Rang Ii Erzsobet Kiralyno Folytassa Doktor Scaled
Windsor átveszi a lovagi keresztet / Fotó: Geoff Pugh / Getty Images

Mitchell elmondta, hogy nagyon büszke felesége bátorságára, és arra, hogy miközben méltósággal viselte betegségét, amíg csak képes volt, kiállt másokért is, hogy felhívja a figyelmet problémáikra.

A házaspár 2018-ban osztotta meg a nyilvánossággal a színésznő diagnózisát.

Mitchell köszönetet mondott a közönségnek, a családnak és a barátoknak a támogatásért, amit feleségének nyújtottak.

Mindenkit felvidított kollégái szerint

Halálhíréről értesülve kollégái közül sokan a közösségi médián búcsúztak tőle. Danniella Westbrook, Patsy Palmer és Tamzin Outhwaite, akik az East Endersben játszottak vele, a Twitteren méltatták. Aled Jones énekes “nemzeti kincsként” emlékezett rá, Tony Blackburn ismert brit műsorvezető pedig azt írta róla, hogy szeretetreméltó hölgy volt, aki mindenkit felvidított.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az Alzheimer Társaság köszönetét fejezte ki a színésznő és férje erőfeszítéseiért, és kiemelte, hogy a demenciában szenvedőkért végzett munkájuk reménysugarat nyújtott a betegeknek.

Scott Mitchell Barbara Windsor
Scott Mitchell és Windsor a Downing Streethez menet / Fotó: Neil Hall / Getty Images

Barbara Windsor 1937-ben született. Háromszor ment férjhez, Mitchell-lel 2000-ben házasodtak össze, bár 1992 óta ismerték egymást.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból