Meghalt Baron Wolman, a rock ‘n roll egyik ikonikus fényképésze

Elhunyt 83 éves korában Baron Wolman, a Rolling Stone magazin első szerkesztőségi fotósa, aki segített megalapozni a lap vizuális stílusát és aki ikonikus képeket készített a rockkultúra olyan nagyságairól, mint Jimi Hendrix, a Rolling Stones, Frank Zappa vagy Grace Slick.

30 évesen indult be fotós karrierje

A neves sajtófotós, aki súlyos izomsorvadásos betegségben, amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedett, hétfőn halt meg – közölte az NPR amerikai közszolgálati rádió a fotós munkatársa, Dianne Duenzl bejelentésére hivatkozva. Wolman már csaknem harminc éves volt, amikor a hatvanas évek végén elkezdődött fotóriporteri pályafutása San Franciscóban.

Meghalt Baron Wolman Fotos Rolling Stone Magazin
Baron Wolman fotográfus / Fotó: Rolling Stone magazin

Korábban egy ideig Berlinben élt, ahol a falról is készített anyagot. A zene iránti rajongása vitte a Rolling Stone magazinhoz 1967-ben, amelynek első szerkesztőségi fotósa lett.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Képei minden lapszámban megjelentek. Kezdetben ingyen dolgozott, és inkább megtartotta képei szerzői jogait, ami később ügyes üzleti húzásnak bizonyult.

Az "ismeretlen hős"

Több könyve is megjelent, 1992-ben Classic Rock & Other Rollers című kötetének előszavában a Rolling Stone alapítója, Jann Wenner a magazin korai éveinek “ismeretlen hősei” közé sorolta, aki segített meghatározni a lap vizuális stílusát, és kikövezte az utat a nyomában haladóknak. Hendrixről a legintenzívebb képeket a színpadon készítette. Woodstockban és műtermében is fényképezte a zseniális gitárost, bensőséges pillanatokban, gondolataiba merülve vagy nevetés közben.

A legendás Woodstockról a kollektív emlékezetben fennmaradt képek egy része Wolman fotóiból áll, aki szinte mindent lefotózott, amit a fesztiválon látott: a fellépésre várakozó előadóktól a színpadi műsoron át a kulisszák mögötti pillanatokig.

Távoli képeken örökítette meg a hatalmas tömeget, de gyönyörű közeli fotókkal is ábrázolta a zene által elvarázsolt rajongókat. Fotóit később számos, a kort és a fesztivált felidéző dokumentumfilmben felhasználták. A Rolling Stone első számához a Grateful Dead együttest fotózta. 1969-ben a hírnév küszöbén álló Allman Brothersről készített képeket, és Janis Joplint is fényképezte otthonában.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Wolman pályafutásának kezdetén nem volt irányadó elméleti vagy esztétikai iskola a zenei fotósok számára. Wolman számtalan élő koncert fotózásán edződött, majd a kulisszák mögé merészkedve és stúdiójában olyan művészeket fényképezett spontán pillanatokban, mint Pete Townsend, Jeff Beck és Johnny Cash. Miles Davisről is sok emlékezetes fotót készített, többek között a hatvanas évek végén akkori feleségével, Betty Davisszel. Halála előtt október 4-én írt utoljára közösségi média oldalára.

Amint a nap lenyugszik a Csendes-óceán felett, éppúgy fordul át az életem

– fogalmazott a fotós, akinek életében a mottója szerint 1965 óta munkája az örömmel keveredett.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk
számláló

Meghalt Baron Wolman, a rock ‘n roll egyik ikonikus fényképésze

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest

Add meg itt a címsor szövegét

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.