Az Omega zenekar Facebook-oldalán közölte a hírt, miszerint meghalt Benkő László.

A magyar rockzene meghatározó alakja ment el

“Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója hosszas betegség után elhunyt. A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt” – olvasható a zenekar közleményében. Hozzátették, hogy a temetéséről később intézkednek, de a járványhelyzetre való tekintettel a temetésen mindössze 20 fő lehet jelen. Ezért családja kívánságát tolmácsolva azt kérik, hogy a háza előtti, tiszteletére ültetett emlékfánál helyezzék el a virágokat, mégcseseket.

Meghalt Benko Laszlo Omega Zenekar
Benkő László Billentyűs Az Omega Együttes Koncertjén Az Erdélyi Kolozsvár Főterén, A Kolozsvári Magyar Napok Záró Rendezvényén 2016. Augusztus 21-Én / Fotó: Biró István / Mti

Benkő László tanulmányait a fővárosban kezdte el. Középiskolás korában kezdett zenélni, rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely az Omega egyik elődjének tekinthető.

A kezdeti években több alkalommal is énekelt

Az Omega 1962 szeptemberében alakult. Az együttes első évtizedében Benkő szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól, Presser Gábor megjelenésével másik billentyűse lett az együttesnek, ekkor Benkő többféle hangszeren játszott: furulyán (Kiabálj, énekelj, Ha én szél lehetnék), trombitán (Trombitás Frédi, Régi csibészek), citerán (Kállai kettős), időnként zongorázott is az orgonán játszó Presser mellett.

A kezdeti években, amikor nyugati slágereket dolgoztak fel, még sokszor énekelt, később az Omega saját szerzeményű dalai közül a Rózsafák és a Vasárnap című számokat. Presser távozása óta viszont kizárólag billentyűs hangszereken játszott, beleértve a szintetizátort, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon.

Az Omega 6 – Nem tudom a neved nagylemez és az 1976-tól 1979-ig tartó space-rock korszak hangzásának meghatározó elemét jelentették a kidolgozott szintetizátorszólók.

Kapcsolódó cikk

Első szerzeménye a XX. századi városlakó volt. A későbbi időkből nehéz biztosan megállapítani, mik tekinthetők az ő alkotásainak, mert az 1976–1987 közötti dalokat kollektíven jegyezték, de legvalószínűbb, hogy Benkő kevés dalt írt az Omegában, de azok általában a legjobbak közül valók.

Omega - Régi csibészek.

Egyik délután megyek az utcán És látom, nem köszöntök már Hátam mögött még fütty se szól mint rég Úgy érzem, elfelejtették Óh, a régi csibészek nem ismernek ...

A zenekar jelenlegi tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban. 1980-ban mutatták be a az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első szólóalbuma (Lexikon).

Az 1990-es évektől szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is, leginkább Ihos Józseffel együtt. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. 2006-tól rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjeinek.

2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője. 2013-tól rendszeresen fellépett a Megapolis tribute együttessel, amelllyel kizárólag az Omega együttes dalait játották. 2017-ben májrákkal diagnosztizálták, kitartó küzdelem után felépült, folyamatosan koncertezett.

Néhány napja Nemes László hangmérnök, a magyar rock legendás háttérmunkása hunyt el. Nemes többedmagával, Kóbor Jánossal építette meg az ország első magánstúdióját, az Omega Stúdiót.

Reggel tudta meg a hírt

„A múlt hétig még azt hittük, most van egy rosszabb fázis, de majd a kórházban rendbejön. Csak egy pár nappal ezelőtt aztán bekerült a kórházba és a vizsgálatoknál kiderült, hogy valami olyan brutális módon ennek a ráknak az áttétei megindultak szegény Lacinál, hogy már nem volt valószínű, hogy kijön” – mondta Kóbor János, a zenekar énekese az Origónak.

Kobor Janos Benko Laszlo Omega Zenekar
Benkő (B) És Kóbor János / Fotó: Ras-Archívum

Az Omega énekese azt is elárulta, hogy reggel tudta meg a hírt, hogy Benkő éjjel egy és kettő között ment el.

A portál kérdésére azt is elmondta, hogy Benkő László rendszeresen járt kontrollra, és úgy tudja, szívvizesedés miatt került kórházba ismét. CT-t végeztek nála, és sok áttétet találtak a tüdején.

Mindezt a Városmajor utcai kórházban, és úgy tűnt, hogy majd átviszik abba az intézénybe, ahol májrákkal operálták. De kedd este még ugyanott volt. Kóbor szerint elképzelhető, hogy azért, mert úgy látták, már nincs értelme átszállítani. „Nem tudom, orvosokkal nem tudtunk még beszélni. Lehet, hogy ez a végső stádium volt…” – fogalmazott.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet