Meghalt Carlos Ruiz Zafón spanyol író, A szél árnyéka szerzője

Meghalt Carlos Ruiz Zafón spanyol író. Az A szél árnyéka című nagysikerű könyv szerzője pénteken hunyt el Los Angelesben, 55 éves korában.

Könyveit több mint 10 millióan olvasák

Meghalt Carlos Ruiz Zafón spanyol író 55 éves korában, Los Angeles-ben, írja a The Guardian. Zafón világszerte a legolvasottabb spanyol kortárs író volt, rákban szenvedett – idézte a Planeta könyvkiadót az Europa Press hírügynökség. A szél árnyéka, az Angyali játszma, A mennyország fogságában, a Lelkek labirintusa című kötetek írójának művei több tízmillió példányban keltek el világszerte.

meghalt carlos ruiz zafon
Carlos Ruiz Zafón / Fotó: Gustau Nacarino / Reuters

Zafón 1964-ben született Barcelonában. Iskolái befejezésével egy reklámügynökségnél dolgozott, majd 1994-ben Los Angelesbe költözött, ahol minden idejét az írásnak szentelte. Az 1993-ban megjelent első ifjúsági regényéért (El príncipe de la niebla, vagyis A köd hercege) megkapta az Edebé Irodalmi Díjat ifjúsági irodalom kategóriában.

40 nyelvre fordították A szél árnyékát

2001-ben jelentette meg első, felnőtteknek szóló regényét, A szél árnyékát, amellyel nemzetközi hírnevet szerzett, a művet mintegy negyven nyelvre fordították le. A regényt trilógiává bővítette, Az elfeledett könyvek temetője címmel. Az Angyali játszma 2008-ban, A mennyország fogságában 2011-ben jelent meg.

Zafón tehetséges zenész is volt, zeneszerzéssel is foglalkozott, A szél árnyékához és az Angyali játszmához is írt zenét.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból