Nézem Képzőművészet Meghalt Christo Javacheff tér- és tájművész, szobrász

Meghalt Christo Javacheff tér- és tájművész, szobrász

Promóció

84 éves korában meghalt Christo Vladimirov Javacheff, azaz Christo, a bolgár származású, de az Egyesült Államokban élő tér- és tájművész, performer, szobrász, a land és concept art egyik legizgalmasabb egyénisége, a Christo és Jeanne-Claude alkotópáros fele.

Természetes halált halt

Promóció
- Advertisement -

A művész halálát bejelentő közlemény szerint Christo vasárnap vesztette életét New York-i otthonában, ahol természetes halált halt, írja a BBC. A világ számos emblematikus épületének és tájképi elemének művészi színvonalú becsomagolásával vált világhírűvé.

Hriszto Javasev néven született a bulgáriai Gabrovóban, 1957-ben disszidált, először Prágába, majd Bécsbe, onnan pedig Genfbe utazott. 1958-ban érkezett meg Párizsba, ahol megismerkedett Jeanne-Claude Denat de Guillebonnal, aki nem csupán a felesége, hanem az alkotótársa is lett. (Egyébként mindketten ugyanazon a napon, 1935. június 13-án születtek.) A házaspár 1964-ben telepedett le New Yorkban. Leghíresebb közös alkotásuk a berlini Reichstag 1995-ös becsomagolása volt.

Christo and Jeanne-Claude Wrap Up the Reichstag | Lost Art

No Description

1969-ben Sydneyben a tengerpartot burkolták be, 1972-ben az Egyesült Államokban, Colorado államban két hegy között feszítettek ki narancssárga óriásfüggönyt (Valley Curtain), 1976-ban Kaliforniában 40 kilométer hosszú, 5,5 méter magas tengerpartig futó kerítést húztak fel (Running Fence), 1983-ban 11 floridai szigetecskét kerítettek körül (Surrounded Islands), 1985-ben pedig a párizsi Pont-Neuf hidat burkolták sárga nejlondrapériába. 1995-ben Berlinben a Reichstagot vonták be megfagyott vízesést szimbolizáló, csillogó ezüstszínű drapériával.

Tavaly mi is beszámoltunk legutóbbi munkájáról, a londoni Hyde Park taván úszó Mastaba kiállításáról.

A csomagolóművész

Christo még Bulgáriában kapta feladatul, hogy a nemzetközi utak, vasutak mentén takarjanak el, mindent, ami rossz fényt vethet a szocialista országra a külföldi turisták előtt. Egyesek szerint erre vezethetők vissza csomagolóművészetének gyökerei.

Mások szerint művei a nyugati fogyasztói társadalmak csomagolásmániájának kritikájaként foghatók fel, ő maga viszont azt állította, hogy a műveinek nincs mély esztétikai tartalma.

Christo a felesége 2009-ben bekövetkezett halála óta egyedül dolgozott. Az utóbbi időben a párizsi Diadalív, az Arc de Triomphe becsomagolását készítette éppen elő New York-i műtermében. Az idén szeptemberre tervezett projektet végül a járvány miatt egy évvel el kellett halasztani, így az 2021 őszén valósulhatott volna meg.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3