Christopher Plummer Oscar-díjas színész halálhírét családja közölte.

Több mint 100 filmben játszott

Kilencvenegy éves korában meghalt Christopher Plummer, írja a család közleménye alapján a Deadline

Meghalt Christopher Plummer Szinesz
Christopher Plummer 2012-Ben Az Oscar-Díja (Kezdők, 2011) Átvétele Során / Fotó: Getty Images

Plummer az elmúlt 75 évben közel 100 filmben játszott, nemrég a Ridley Scott rendezte A világ összes pénze című 2017-es filmben vitte John Paul Getty szerepét, amiért Oscar-díjra is jelölték.

Christopher Plummer a '10-es évek elejére a csúcsra ért

Plummer a színészi karrierjét a kanadai Montrealban kezdte, ahol nemcsak angolul, de franciául is előadott. 1954-ben debütált a New York-i Broadway színpadán, és többször fellépett a londoni West End különböző produkcióiban is. Kétszer is Tony-díjat nyert a Cyrano és a Barrymore című musicalekkel.

Kapcsolódó cikk

A leghíresebb szerepe viszont Georg von Trapp kapitányé volt, akit az 1964-ben bemutatott A muzsika hangja című filmben játszott – ezzel indult be a filmes pályafutása is. A hetvenes években főleg mellékszerepekben volt látható, olyan filmekben, mint az Aki király akart lenni, A názáreti Jézus, vagy a Csendestárs. A kilencvenes évek végétől kezdve pedig egyre több hollywoodi produkcióban volt látható, mint például a 12 majomban vagy az Egy csodálatos elmében.

Christopher Plummer - From Baby to 88 Year Old

Christopher Plummer - From Baby to 88 Year Old

2010-ben jelölték először Oscar-díjra Lev Tolsztoj megformálásáért a The Last Stationben, a Kezdők című filmben (2011) nyújtott alakításáért pedig 2012-ben meg is kapta a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját. 

A Kezdőkben egy olyan családapát alakított, aki egy hosszú házasság után, 75 évesen coming outolt.

A szerepért Golden Globe-bal és BAFTA-díjjal is jutalmazták. Az egyik utolsó, itthon is népszerű filmje a 2019-es Tőrbe ejtve volt.

Plummer háromszor házasodott meg, harmadik felesége Elaine Taylor angol táncosnő-színésznő, akivel haláláig együtt élt egy connecticuti farmon. A színész 2008-ban I Spite of Myself (Magam bosszantása) címmel emlékiratot is írt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet