Ötvenhatodik életévében elhunyt Csuprik Etelka kárpátaljai származású zongoraművész, számos rangos nemzetközi díj kitüntetettje – közölték ukrán hírportálok.

A Mikola Liszenko nevét viselő lembergi (lviv) zeneakadémia közleménye szerint Csuprik Etelka Lembergben halt meg december 25-én.

Csuprik Etelka generációja egyik legkiemelkedőbb zongoristája volt országában. 1964-ben magyar roma családban született a kárpátaljai Nagyszőlősön, sokgyermekes családban. Hároméves korában kezdett zongorázni, ötévesen adta első koncertjét Schubert és Chopin műveiből.

Meghalt Csuprik Etelka Zongoraművész
Csuprik Etelka Zongoraművész

Az ungvári zeneművészeti szakközépiskolában, majd a lembergi, illetve a moszkvai zeneakadémián folytatta tanulmányait. A lembergi zeneakadémia docense lett, de az oktatás mellett rendszeresen koncertezett európai városokban. Ukrajna Érdemes Művésze volt.

Csuprik Etelka improvizációja 1956 tiszteletére

2017. október 23-án, a Magyarok Világszövetségének székházában, miután végighallgatta az 1956-os forradalmi napok történéseit, a hallottak által megihletve C…

Több nemzetközi zongoraverseny díjazottja volt, így 1991-ben harmadik díjat nyert a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen. Számos CD-felvételt készített, rendkívül gazdag repertoárjában háromszáznál több szólómű és húsznál több versenymű szerepelt, Bachtól és Mozarttól egészen Liszt Ferencig, Bartók Béláig és Kodály Zoltánig.

Felmérés szerint azt se tudja a brit fiatalok egyharmada, ki az a Mozart

A brit fiatalok 70 százaléka soha nem hallott Wolfgang Amadeus Mozart zeneszerzőről egy friss felmérés szerint, írja a . A kutatók azt mondták, sokkolta őket az eredmény. Az is kiderült, hogy a 18 és 34 éves korúak 94 százaléka tudta, ki az az .

Előadta koncertjein Bach teljes Das Wohltemperierte Klavier ciklusát, de játszotta Mozart és Beethoven összes zongoraszonátáját is.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet