Életének 85. évében elhunyt Csűrös Karola színésznő, érdemes művész, a Szomszédok sorozat Etuskája – tudatta a Madách Színház.

A Varázsfuvola előadása miatt lett színész

Csűrös Karola 1936. november 6-án született Budapesten. 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Még ebben az évben a Győri Kisfaludy Színházba szerződött. 1962-től a budapesti Madách Színház művésznője. 1962–1972 között vendégszerepelt a Bartók Gyermekszínházban. A kezdeti naiva-szubrett szerepkörből hamarosan érett karakterszínésszé vált., ismertebb alakítása az Úri muri Rozikája, az Ahogy tetszik Céliája.

Szüleivel gyakran jártak színházba, de egy meghatározó kamaszkori operaélmény, a Varázsfuvola előadása fordította igazán a színészet felé.

“Kamaszként amúgy is mindig a fal mellett osontam, annak biztos tudatában, hogy mindenki szebb nálam. Megnyugtatott hát, amikor arra gondoltam, hogy a színész minden este más bőrébe bújhat bele. Másodikos gimnazistaként jelentettem be otthon, hogy színész leszek. A papám Kossuth-díjas vegyészprofesszor, akadémikus volt, anyu meg festőművész. Megijedtek a döntésem hallatán, de végül apu azt mondta: tudod mit, próbáld meg, nehogy egész életedben engem szidj, amiért nem sikerült az álmod” – nyilatkozta 2012-ben.

Több filmben és televíziójátékban is szerepelt, így a Két emelet boldogságban (1960) mint Szabó Gyula partnere, de játszott többek között A Noszty fiú esete Tóth Marival (1960), a Katonazene (1961), a Gyula vitéz télen-nyáron (1970) című filmekben.

Csűrös Karola, a Szomszédok Etuskája

Különösen a Szomszédok című teleregényből lett ismert, ahol Etust alakította.

“Fantasztikus volt megélni azt a kiemelt népszerűséget, amit aztán a Szomszédok adott meg. A mai napig megszólítanak az utcán: „Etuska, hogy van?” Nem zavar, inkább öröm, amikor azonosítanak a szereppel. Szerencsém van, hogy imádták a karaktert, ha gyűlölték volna, ki sem mernék menni az utcára” – nyilatkozta erről. A sorozatbeli szerepe szerint keramikusművész volt, egy ízben meghívták a prágai keramikustalálkozóra is.

A Szomszédokat 2019-ben elhunyt férje, Horváth Ádám rendezte, akit játékosan meg is fenyegetett a sorozat indulásakor, hogy mindenképp megkapja a szerepet.

Egyetlen egyszer mondtam, hogy elválok tőle: amikor a Szomszédokat tervezve mesélt Etusról. Akkor »fenyegettem meg«, hogy végeztünk egymással, ha nem kaphatom meg ezt a szerepet. Nevetve válaszolta, hogy ez is egy lehetőség, de ő valójában nekem találta ki Etust. Azt azonban egyikünk sem akarta, hogy pusmogni kezdjenek: azért kerültem be a Szomszédokba, mert a férjem rendezi. A forgatáson már rötyögtek a kollégák, hogy jó kis «protekcióm« van, mert Ádám velem volt a legszigorúbb, még egy hiányzó névelőért is ráncolta a szemöldökét

– idézte fel Csűrös.

Az utóbbi időben megromlott az egészségi állapota

Csűrös nemrég ünnepelte 85. születésnapját, amelynek kapcsán nemrég azt nyilatkozta, hogy sokan köszöntötték, de a családi ünneplést pár nappal el kellett halasztani, mert nem érezte jól magát.

Kapcsolódó cikk

“Nagyon kedvesek voltak, mert hoztak ajándékot, méghozzá jó sokat. Kaptam könyveket, fotókat, apróságokat, szívmelengető volt, hogy gondoltak rám. Még egy kis sütemény is volt. Az én koromban már nincsenek nagy kívánságai, reményei az embernek, amikor elfújja a gyertyát. A férjem már nem lehet velem, pedig ez lenne a legnagyobb vágyam, így csak egészséget tudtam kérni, majd meglátjuk megadatik-e” – mondta a Blikknek színésznő.

A színésznőnek az utóbbi időben megromlott az egészsége. Mint mondta a Blikknek akkor, sajnos nagyon szomorú volt emiatt. 

“Elveszítettem életem szerelmét, Horváth Ádámot, nem tudok járni… Sok örömre nincs okom, persze erre mindig rácáfolnak a szeretteim, a barátaim, akik tartják benne a lelket” – tette hozzá.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet