Meghalt Denise Johnson, aki a Primal Scream lemezén is énekelt

Az 56 esztendős Denis Johnson rengeteg zenésszel dolgozott együtt, alig két hónap múlva jelent volna meg első önálló lemeze.

Különböző műfajú előadókkal dolgozott közös projekteken

Denise Johnson énekesnő 56 esztendős korában életét vesztette, írja a The Guardian. A hírt egy barátja erősítette meg a Twitteren, de a halál okáról nem közölt részleteket. A manchesteri születésű énekesnőt leginkább a Primal Scream 1991-ben megjelent, Screamadelica című nagylemezéről ismerheti a közönség. Ő énekelte a Don’t Fight It, Feel It című számukat, és az 1990-1995 közötti időszakban turnézott is a bandával.

denise johnson meghalt
Denise Johnson / Fotó: Pete Smith

Számos együttessel dolgozott vendégénekesként, többek közt a posztpunk stílusú A Certain Ratióval, akikkel a közelmúltig fel is lépett. Énekelt Bernard Sumner és Johnny Marr alternatív dance duójával, az Electronic-kal, a Pet Shop Boys-szal, Ian Brownnal, Bernard Butlerrel és Michael Hutchence-szel.

A Tribute to Denise Johnson / RIP 1963 – 2020

British singer Denise Johnson was a noted dance singer in the early 90s and a well respected background singer who worked with various artists and bands such…

Rowetta a következő szavakkal búcsúzott tőle a Twitteren: „Rengeteg emlékem van Denise-ről fiatal korunkból. Folyton énekeltünk és úgy vihorásztunk, mint a tinilányok. Nagy veszteség érte Manchestert és a zenei életet.”

Meghalt Bíró Ádám, a Kozmix zenekar gitárosa – ContextUs

Meghalt Bíró Ádám, a Kozmix zenekar gitárosa – halálhírét az együtt erősítette meg Facebook-oldalukon. – olvasható a közleményben, amelyhez a 20 éves jubileumi koncertjük egy videórészletét csatolták. No Description Horváth “Hozso” Zsolt külön is megemlékezett zenésztársáról, barátjáról a Facebook-oldalán. Mint írta, “néha igazságtalan az élet, hogy miért pont ő, miért ilyen fiatalon.

A manchesteri elektronikus zenét játszó 808 State tagjai is azt írták, hogy Johnson hangja számtalan emléket idéz fel bennük, de leginkább a kedves öleléseire gondolnak vissza.

A vérében volt a jamaikai zene

Jamaikai származású édesanyja révén a mindennapjait és a rendszeres házibulikat áthatotta a reggae és a ska zene. Gyerekkorától kezdve énekelt, a ’80-as évek közepétől feldolgozásokat játszó zenekarokhoz csatlakozott énekesnőként. A Primal Screammel a Hypnotone duónak köszönhetően került ismeretségbe, Tony Martin ajánlotta be nekik a Don’t Fight It, Feel It előadásához. Miután a Primal Scream megnézte Johnson fellépését a Hypnotone-nal, felkérték, énekeljen a készülő lemezükön.

Primal Scream feat. Denise Johnson – Don’t Fight, Feel It (12″)

Don’t Fight It, Feel It 12″ Mix, Cat# CRE110T ℗&©1991 Creation Records. “THERE’S A NETWORK. . . . IT EXISTS !” –Message etched on runout area by Mr.Porky, c…

„A lemezfelvétel olyan volt, mint amikor este elmegy az ember bulizni, és egy kicsit énekel is közben” – nyilatkozta Johnson. A remek hangulatú munka ellenére a közös turnét alaposan meggondolta: hat alkalommal utasította vissza az együttes megkeresését. „Aztán hetedjére csak beadtam a derekam. Öt csodálatos, zajos, beleőszülős év következett” – emlékezett vissza az 1990-95 közötti időszakra egyik interjújában.

Johnson azt is elárulta, mi alapján választotta ki, kikkel dolgozzon együtt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Megindít a dal bennem valamit? Ha nem, az nem jelenti azt, hogy nem jó, csak annyit, hogy engem nem mozgatott meg különösebben, vagy nem érzem azt, hogy a hangom illene hozzá[/perfectpullquote]

– mondta az énekesnő.

Meghalt Keith Sonnier, a ’60-as éves posztminimalista művészeti élet meghatározó alakja

A Dia Art Alapítvány a július 18-án, 78 éves korában meghalt Keith Sonnier művész nagyszabású bemutatójára ad lehetőséget a New York-i Dia Beacon kiállítóterében. Sonnier az általa alkotott szobraival és a neoncsövekkel kapcsolatos újításaival vált ismertté, amelyek segítségével lehetővé tette a “térben való rajzolást”.

Idén szeptember 25-én jelent volna meg első önálló albuma, a Where Does It Go. Az akusztikus hangszerelésű lemezen új szerzemények és feldolgozások vegyesen szerepeltek volna manchesteri együttesek előadásában. Johnson szellemes bejegyzéseivel aktívan jelen volt a Twitteren politikai témákban, és élőben kommentelte a BBC Top of the Pops adásait.

A közelmúltban hunyt el Annie Ross dzseszzénekes-színésznő, Peter Green a Fleetwood Mac-ből, valamint Tim Smith, a Cardiacs frontembere is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból