Hallgatom Meghalt Ellis Marsalis Jr. dzsesszzongorista-tanár

Meghalt Ellis Marsalis Jr. dzsesszzongorista-tanár

Promóció

Életének 86. évében meghalt Ellis Marsalis Jr. amerikai dzsesszzongorista és zenetanár.

Ellis Marsalis Jr. számos fiatal pályáját egyengette

Promóció
- Advertisement -

Újabb híres jazz-zenész halt meg a koronavírus okozta betegségben: szerdán egy New Orleans-i kórházban meghalt a 85 éves Ellis Marsalis Jr. amerikai jazz-zongorista és zenetanár, a műfajban híres Marsalis család feje. Ellis Marsalis Jr. a jazz 20. század végi újjáéledésének egyik kiemelkedő alakja volt. 

Ellis Marsalis Jr. (balra) / Fotó: Getty Images

Számos fiatal muzsikus előrehaladását támogatta, akárcsak saját gyermekeit – négy fiából is híres zenész lett. Halálhírét egyikük, a Grammy-díjas szaxofonos Branford Marsalis közölte, írja a BBC.

NOLA.com on Twitter

Ellis Marsalis Jr. is the literal and figurative patriarch of New Orleans’ modern jazz community. City officials announced his passing Wednesday night after the musician tested for coronavirus. Results are pending. More details: https://t.co/Sqbpoqc53r

Marsalis Jr. évtizedeken át dolgozott jazz-zenészként és oktatóként szülővárosában, New Orleansban. „Legenda volt, a prototípusa mindannak, amin New Orleans-i jazzt értünk” – fogalmazott LaToya Cantrell, a város polgármestere szerda éjszakai Twitter-bejegyzésében.

Beírta magát a Hírességek Csarnokába is

Apja, Ellis L. Marsalis Sr. az amerikai polgárjogi mozgalom aktív szereplője volt: a New Orleans külvárosában általa vezetett Marsalis Motelben gyakran megfordult Martin Luther King baptista tiszteletes, polgárjogi harcos, de a zenész Ray Charles is.

Meghalt koronavírusban Terrence McNally, a Broadway egyik leghíresebb drámaírója

A napokban hunyt el Terrence McNally Tony-díjas színműíró, a Broadway egyik legismertebb alakja. Az alkotó halálát a világon végigsöprő koronavírus okozta. McNally 81 éves volt, korából kifolyólag pedig már eleve a veszélyeztetettek körébe tartozott a fertőzést illetően. A helyzetét súlyosbította, hogy korábban tüdőrákja volt és krónikus obstruktív tüdőbetegségben is szenvedett.

Marsalis 1955-ben a Dillard Egyetemen diplomázott komolyzenei tanulmányokból, a hetvenes években a Loyola Egyetemen szerzett mesterdiplomát, ezután a Virginia Commonwealth Universityn és a New Orleans-i Egyetemen tanított, ahol a jazz tanszéket vezette tizenkét éven át. 2008-ban beiktatták Louisiana állam Hírességek Csarnokába, három évvel később a Marsalis család megkapta a jazz mesterei kitüntetést a Művészetekért Nemzeti Alapítványtól az amerikai zenéhez és kultúrához nyújtott hozzájárulásért.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3