Életének 86. évében meghalt Ellis Marsalis Jr. amerikai dzsesszzongorista és zenetanár.

Ellis Marsalis Jr. számos fiatal pályáját egyengette

Újabb híres jazz-zenész halt meg a koronavírus okozta betegségben: szerdán egy New Orleans-i kórházban meghalt a 85 éves Ellis Marsalis Jr. amerikai jazz-zongorista és zenetanár, a műfajban híres Marsalis család feje. Ellis Marsalis Jr. a jazz 20. század végi újjáéledésének egyik kiemelkedő alakja volt. 

Meghalt Ellis Marsalis Jr
Ellis Marsalis Jr. (Balra) / Fotó: Getty Images

Számos fiatal muzsikus előrehaladását támogatta, akárcsak saját gyermekeit – négy fiából is híres zenész lett. Halálhírét egyikük, a Grammy-díjas szaxofonos Branford Marsalis közölte, írja a BBC.

No Title

Ellis Marsalis Jr. is the literal and figurative patriarch of New Orleans’ modern jazz community. City officials announced his passing Wednesday night after the musician tested for coronavirus. Results are pending. More details: https://t.co/Sqbpoqc53r

Marsalis Jr. évtizedeken át dolgozott jazz-zenészként és oktatóként szülővárosában, New Orleansban. „Legenda volt, a prototípusa mindannak, amin New Orleans-i jazzt értünk” – fogalmazott LaToya Cantrell, a város polgármestere szerda éjszakai Twitter-bejegyzésében.

Beírta magát a Hírességek Csarnokába is

Apja, Ellis L. Marsalis Sr. az amerikai polgárjogi mozgalom aktív szereplője volt: a New Orleans külvárosában általa vezetett Marsalis Motelben gyakran megfordult Martin Luther King baptista tiszteletes, polgárjogi harcos, de a zenész Ray Charles is.

Meghalt koronavírusban Terrence McNally, a Broadway egyik leghíresebb drámaírója

A napokban hunyt el Terrence McNally Tony-díjas színműíró, a Broadway egyik legismertebb alakja. Az alkotó halálát a világon végigsöprő koronavírus okozta. McNally 81 éves volt, korából kifolyólag pedig már eleve a veszélyeztetettek körébe tartozott a fertőzést illetően. A helyzetét súlyosbította, hogy korábban tüdőrákja volt és krónikus obstruktív tüdőbetegségben is szenvedett.

Marsalis 1955-ben a Dillard Egyetemen diplomázott komolyzenei tanulmányokból, a hetvenes években a Loyola Egyetemen szerzett mesterdiplomát, ezután a Virginia Commonwealth Universityn és a New Orleans-i Egyetemen tanított, ahol a jazz tanszéket vezette tizenkét éven át. 2008-ban beiktatták Louisiana állam Hírességek Csarnokába, három évvel később a Marsalis család megkapta a jazz mesterei kitüntetést a Művészetekért Nemzeti Alapítványtól az amerikai zenéhez és kultúrához nyújtott hozzájárulásért.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet