Koltai Lajos, a Sorstalanság rendezője: “Ennio Morricone egy csoda volt”

Koltai Lajos, a Sorstalanság rendezője többször is dolgozott a 91 évesen elhunyt Ennio Morricone filmzeneszerzővel. Mint az MTI-nek telefonon elmondta, csodálatos ember volt, aki zenébe öntötte mindazt, ami megérintette a lelkét és a szívét.

Rosszul éritnette Morricone halálhíre

Mint beszámoltunk róla, hétfő hajnalban elhunyt az Oscar- és Golden Globe-díjas zeneszerző, Ennio Morricone. Többek között a Kertész Imre könyvéből adaptált Sorstalanság zenéjét is ő szerezte, és Koltai rendezett.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A szobámban itt van két fénykép, az egyiken éppen megköszönök neki valamit, átölelem, a másik akkor készült, amikor a Sorstalanság zenei felvételei zajlottak Budapesten. Magával hozta a stábját, a szólistáit és a keverő hangmérnökét, a zseniális Fabio Venturit is, aki nélkül nem ment sehova, mert ismert minden hangot, amit Ennio kigondolt, és rábízta magát[/perfectpullquote]

– mesélte a rendező. “Rosszul ért a halálhíre, nagyon szerettem ezt az embert, azon túl hogy fantasztikus három filmet csináltunk együtt, s ebből egyik az én rendezésem volt, a Sorstalanság, ezért is meghatározó az életemben, hogy ő ezt elvállalta” – fűzte hozzá.

koltai lajos operator rendezo sorstalansag ennio morricone
Ennio Morricone Oscar-díjas zeneszerző (b) és Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr-rendező (j) / Fotó: MTI / Getty Images

Giuseppe Tornatore Az óceánjáró zongorista legendája című filmjén dolgoztak együtt először, később pedig a Malénán is. “Furcsa megjelenésű ember volt, inkább hitte volna az ember szigorú matematikatanárnak, bizonyos értelemben az is volt, rettenetesen imádta a sakkot. Egyszer Polgár Judittal is játszott, amit nagy becsben tartott, mindig emlegette” – emlékezett az első találkozásukra Koltai.

“Egy csoda távozik”

“Már a Malénát forgattuk, amikor azt mondta egyszer, milyen érdekes, hogy mi ketten képviseljük a vizualitást a Tornatore-filmekben, a kép és az ő zenéje. A Maléna filmzenéjét még a forgatás előtt megírta, érzelmileg annyira tudott azonosulni a történettel, és annyira együtt gondolkodtak Tornatoréval. Erre a zenére forgattunk. A kamera mozgását a zene vezette. Így tényleg együtt képviseltük a vizualitást” – idézte fel.

A Malénával Koltait operatőrként először, Morriconét zeneszerzőként ötödik alkalommal jelölték Oscar-díjra. Egymás közelében ültek a díjátadón.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egész különös élmény volt, mert nem kapta meg a díjat ötödször sem, ami számomra elképesztő volt, mert már A misszióval is megérdemelte volna. Az egy olyan filmzene volt, amelyhez fogható sincsen. De később elnyerte az életmű-Oscart és az Aljas nyolcas című Tarantino-filmmel a zeneszerzői Oscart is[/perfectpullquote]

– mondta Koltai.

Ennio Morricone – L’Ultima Diligenza per Red Rock (versione integrale) – Abbey Road

Music video by Ennio Morricone performing L’Ultima Diligenza di Red Rock. (C) 2016 Cine-Manic Productions Limited, under exclusive licence to Decca, a divisi…

Hozzátette: Morricone halálával “egy csoda távozik”. Nagyon ritka az olyan ember, aki képes arra, hogy a semmiből fogalmazzon – jegyezte meg vele kapcsolatban Szalay Lajost, a híres grafikust idézve, aki szerint a magyar ember egyik fontos tulajdonsága, hogy a semmiből tud valamit fogalmazni. “Szó szerint ez történt Morriconénél is, hogy a semmiből alkotott. Három-négy hangból egyszer csak elindult a menyország felé. Elkezdett emelkedni. Valami hihetetlen képessége volt erre.”

“Minden elérte a lelkét és a szívét”

Koltai felidézte, hogy annak idején Morricone római lakásában beszélgetett a Sorstalanságról a zeneszerzővel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Elolvasta a regényt olaszul, és Kertész Imréről faggatott, tudni akarta, hogy mit gondolok, milyen hangszert szeretnék hallani a filmben. Szerette a filmet. Először Rómában látta. A negyven fokos melegben, a bespalettázott ablakok mögött, a lakásában néztük meg. Mellette ültem a sötétben, és láttam, hogy folynak a könnyei[/perfectpullquote]

– mesélte.

meghalt ennio morricone halalanak oka
Ennio Morricone Oscar-díjas zeneszerző / Fotó: Sergione Infuso/ Getty Images

Mint hozzátette, “csoda ember volt, minden elérte a lelkét és a szívét, és arra rögtön tudott zenét írni.” Visszaemlékezésében felidézte, amikor utoljára Budapesten találkoztak, akkor már “ülve vezényelt. “Nagyon örült nekem, átölelt. Megint nagyot veszített a világ” – mondta Koltai Lajos.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból