Meghalt 48 éves korában Ezio Bosso olasz karmester, zeneszerző, zongorista.

Tavaly óta már zongorázni sem tudott

A zenész bolognai otthonában hunyt el pénteken, felesége és kutyái álltak ágya mellett – írta több olasz lap is. Halálát rákos daganat okozta, évek óta kezelés alatt állt, a terápiák miatt időről időre vissza kellett vonulnia. Emellett neurodegeneratív betegségben szenvedett 2011 óta, mely kerekesszékbe kényszerítette, tavaly óta már zongorázni sem tudott.

Meghalt Ezio Bosso Karmester
Ezio Bosso Karmester / Fotó: Getty Images

A zene szeretete tartotta életben minden nehézség ellenére. Még néhány napja is megjelent a tévében, hogy a hosszú karantén alatt csüggedőket jó kedvre derítse.

“Ha vége a korlátozásoknak, kiülök a napra és megölelek egy fát” – mondta utolsó interjújában.

Több díjjal jutalmazták

Bosso Torinóban született 1971-ben, még négyéves kora előtt megtanult kottát olvasni és zenélni. 14 évesen a Statuto együttes basszusgitárosa lett. Később szakított a popzenével, hogy klasszikus zeneszerző és karmester legyen. Számos világhírű zenekart, köztük a londoni szimfonikusokat is vezényelte.

Első stúdióalbuma 2015-ben jelent meg, a The 12th Room az olasz lemezlistán a harmadik helyre tört.

Rövid karrierje alatt több neves díjjal is kitüntették, elnyerte az ausztrál Green Room-díjat, az amerikai Syracuse Area Music Awards díját, vagyis a SAMMY-t, kétszer jelölték az olasz Donatello Dávidja-díjra. Szerzeményei filmekben, színházi előadásokon és performanszokon is feltűntek.

Nemrégiben ismert magyar karmester, Sulyok Tamás is elhunyt.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet