Meghalt Fülöp Attila operaénekes, az Operaház egykori igazgatója

Meghalt Fülöp Attila operaénekes, az Operaház egykori igazgatója

Életének 78. évében meghalt Fülöp Attila, a Magyar Állami Operaház egykori magánénekese, művészeti titkára, ügyvezető igazgatója.

Hangmérnökként is dolgozott

Meghalt 78 éves korában Fülöp Attila operaénekes, a Magyar Állami Operaház egykori igazgatója – közölte az Operaház szombaton az MTI-vel.

Fülöp 1942-ben született Szombathelyen, tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte, ahol 1966-ban villamosmérnökként diplomázott. Első munkahelye a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat volt, ahol hangmérnökként dolgozott, ezzel párhuzamosan 1965-től magánúton tanult énekelni.

Fülöp Attila operaénekes, a Magyar Állami Operaház egykori igazgatója / Fotó: Wikimedia Commons

Az Operához 1971-ben ösztöndíjasként került, egy évvel később magánénekes lett. A Bánk bán Ottójaként debütált, majd énekelte Tamino szerepét A varázsfuvolában és A sevillai borbély Almaviva grófját, a Hunyadi Lászlóban V. Lászlót, A Rajna kincsében Frohot és később Mimét.

Az utóbbi időben klubdélutánokat vezetett

Három évtizedes színpadi karrierje alatt több tucat emlékezetes lírai és karaktertenor-alakítás kötődik a nevéhez, repertoárja a preklasszikus szerepektől a kortársakig terjedt.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Magánénekesi karrierje mellett előbb szakszervezeti vezetőként tevékenykedett, majd Szinetár Miklós igazgatása alatt 1996-tól az Opera főtitkára, 2003 és 2005 között ügyvezető igazgatója lett.

Egy antikváriumból kerültek elő az Operaházból ellopott könyvritkaságok

Visszakerültek Magyarországra azok a 17. századi könyvritkaságok, amelyeket a Magyar Állami Operaház levéltárából tulajdonítottak el. A könyvek visszakerülését Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára jelentette be Facebook-oldalán. Könyvmentés a Könyv Napjára! A visszaszerzett könyvek, a felbecsülhetetlen eszmei érték mellett, 40 millió forintot érnek.

A közelmúltban a Budapesti Operabarátok Egyesületének klubdélutánjait vezette.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Nézem > Nézem>Színház > Meghalt Fülöp Attila operaénekes, az Operaház egykori igazgatója
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból