A 95 éves, Oscar-díjas animációs filmest, Gene Deitch-et péntekre virradóra prágai lakásában érte a halál.

Váratlanul hunyt el

Cseh szóvivője, Petr Himmel elmondta, hogy az idős művész váratlanul halt meg, de további részleteket a halála körülményeiről nem osztott meg, írja a The Hollywood Reporter.

Deitch Munro című rövid animációs filmjével nyerte el 1960-ban a legjobb rövid animáció Oscar-díját. Erre a díjra jelölték még 1964-ben a Here’s Nudik és a How to Avoid Friendship című alkotásait is.

Gene Deitch Tom Es Jerry
Gene Deitch Oscar-Díjas Animációfilmes / Fotó: Getty Images

Az illusztrátor, animátor, animációs filmrendező és producer Deitch nevéhez fűződik még az ötvenes évek végén a Tom Terrific-sorozat valamint az Oscar-díjra is jelölt Sidney’s Family Tree című rövid animációsfilm.

A Tom és Jerry, valamint a Popey rendezője volt

Az 1924-ben Chicagóban született Deitch 1959-ben tíz napra érkezett Prágába, de ott beleszeretett későbbi feleségébe, és ezért a csehszlovák (mai cseh) fővárosban maradt.
A vasfüggöny mögött élve a Tom és Jerry-rajzfilmsorozat 13 epizódját rendezte meg, és több részt jegyzett a Popey, a tengerész-szériából is.

80 éves mindannyiunk egyik kedvenc rajzfilmje, a Tom és Jerry

A feladatot az animációs osztály két fiatal, 30 éven aluli munkatársa, William Hanna és Joe Barbera kapta, írja a . Az utóbbi ötlete volt a macska és az egér harcának egyszerű koncepciója, konfliktusokkal és üldözésekkel. Puss Gets the Boot (Elbocsátás) címmel 1940-ben el is készült az első alkotás.

1989-ben, a rendszerváltó prágai bársonyos forradalom után megjelent For the Love of Praga című memoárjában számolt be a csehszlovák szocializmusban átélt éveiről.

2004-ben a Winsor McCay-díjjal ismerték el animációs pályafutását. Deitch első házasságából született fiai mind apjuk örökébe léptek, és szintén animációs filmesek és illusztrátorok lettek.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet