Meghalt Goran Paskaljevic, A strand téli őre filmrendezője

Múlt hét pénteken meghalt Goran Paskaljevic szerb filmrendező. Az utóbbi időben felváltva élt Párizsban és Belgrádban.

Imádták a kritikusok

A szerb szerzői film egyik legjelentősebb rendezője és forgatókönyvírója, Goran Paskaljevic pénteken halt meg Párizsban, 73 évesen – értesült a szerbiai média Paskaljevic hozzátartozóitól. Paskaljevic a prágai akadémia rendezői szakán diplomázott, kezdetben dokumentumfilmeket, tévédrámákat készített a belgrádi tévé megbízásából – emlékeztet a Vajdaság Ma.

Első nagyjátékfilmjét, A strand téli őre című filmet 1976-ban forgatta. Több mint 30 dokumentumfilm és 13 játékfilm, köztük a Lőporos hordó (1988), a Valaki más Amerikája (1995) és az Argentin Tangó (1992) fűződik a nevéhez.

Goran Paskaljevic rendezo meghalt
Goran Paskaljevic filmrendező 1982-ben, a Twilight Time forgatásán / Fotó: Center Film

A kritikusok méltatták filmjeit az emberi gyarlóság, esendőség és elkeseredettség empatikus ábrázolásáért.

Munkáját számos elismeréssel jutalmazták, 1998-ban a Dejan Dukovski macedón író színdarabjából forgatott Lőporos hordó lett a legjobb európai film a kritikusok (Fipresci) szerint.

Két évvel később a Csodák ideje a spanyolországi San Sebastián filmfesztiválján elnyerte a kritikusok díját. 2001-ben a Variety folyóirat az év öt legjobb rendezője köré sorolta.

Milosevic és a szerb nacionalizmus bírálója volt

Paskaljevic 2002-ben elsőként nyerte el a Bernhard Wicki-díjat, a német filmkészítők békedíját az alkotásait átszövő humanizmusért. 2007-ben a francia Művészeti és Irodalmi Renddel tüntették ki. A Jugoszlávia szétesését kísérő 1991-es délszláv háború kezdetén, Slobodan Milosevic (1941-2006) akkori elnök idején Paskaljevic nyíltan bírálta a szerb nacionalizmust.

Goran Paskaljevic rendezo meghalt2
Goran Paskaljevic / Fotó: Nacho Gallego / EFE

A Milosevic által irányított média kampányának hatására a rendező halálos fenyegetéseket kapott, ezért Franciaországba emigrált. Tavaly Peter Handke osztrák író kapta az irodalmi Nobel-díjat, és mivel akkoriban, a Bosznia elleni támadások idején nyíltan a háborús bűnös Milosevicet támogatta, Szarajevóban nemkívánatos személynek kiáltották ki.

Paskaljevic az utóbbi időben felváltva élt Párizsban és Belgrádban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból