Meghalt 70 éves korában Hamid Cheriet, népszerű nevén Idir algériai énekes, a berber családba tartozó kabil kultúra “nagykövete”.

Az algír elnök is megemlékezett róla

Idir szombaton halt meg Párizsban, a francia lapok szerint tüdőelégtelenség miatt vitték kórházba pénteken. A halálhírt a művész hivatalos Facebook-oldalán a családja erősítette meg.

Meghalt Hamid Cheriet
Hamid Cheriet / Fotó: Getty Images

Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök a Twitteren emlékezett meg az énekesről. “Halálával Algéria kultúrája egy oszlopát, az algériai művészet egy ikonját veszítette el” – írta az énekesről, aki szülőföldjén “nemzeti kincsnek” számított.
Idir 1949-ben született Tizi Uzu kabil főváros közelében, amely akkor francia gyarmat volt.

Véletlen folytán indult el a zenei pályán

Geológusnak tanult, de sorsa fordulóponthoz érkezett, amikor az utolsó pillanatban behívták egy rádiófelvételre, hogy egy énekest helyettesítsen az A Vava Inouva című dal előadásakor.

Meghalt Tony Allen, a világ legjobb dobosa, az afrobeat atyja

79 éves korában hunyt el Tony Allen, írja a . Allen és Kuti körülbelül 40 lemezt vettek fel együtt. Végül 26 év közös zenélés után váltak el az útjaik, mert a dobos szerint Kuti túl szétesett volt, és tartozott is neki. Allen t a zenész szakma kifejezetten eredeti, sajátos dobtechnikája miatt tartotta sokra.

A dal egy altató volt, amelyet átszőttek a berber kultúra zenei hagyományai, és nagyon népszerű lett Algériában. Idir 1975-ben költözött Franciaországba, miután befejezte katonai szolgálatát és felvette első lemezét, amelynek címe a közkedvelt altató volt.
Zenéje a berber kabil hagyományok jegyeit hordozta magán, a világon többnyire a kabil kultúra nagykövetének tekintették.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet