Meghalt Helen Reddy, a női egyenjogúság himnuszának Grammy-díjas szerzője

Elhunyt múlt hét kedden Helen Reddy Grammy-díjas ausztrál énekesnő, akinek legismertebb dala a női egyenjogúságért folytatott küzdelem himnuszává vált I Am Woman című szám lett a hetvenes években.

Addison-kórban szenvedett

A 78 éves Helen Reddy múlt hét kedden halt meg Los Angelesben – közölte a családja a Facebookon.

Reddy Addison-kórban szenvedett és 2015-ben demenciát is megállapítottak nála. Élete utolsó éveit egy hírességeket gondozó Los Angeles-i otthonban töltötte – írta a BBC.

meghalt Helen Reddy enekesno i am woman 2 scaled
Helen Reddy 1977-ben / Fotó: AFP

A hetvenes években befutott énekesnő I Am Woman című száma 1972-ben jelent meg, és sok millió példányban kelt el világszerte. Reddy a sikerszám révén két egymást követő évben volt a legtöbb lemezt eladó énekesnő a világon.

1973-ban, amikor a legjobb énekesnőnek járó Grammy-díjat megkapta, híres beszédében a mindent lehetővé tévő istennek mondott köszönetet, akit nőként emlegetett.

Helen Reddy – I Am Woman (1971)

I am invincible

Az 1941-ben Melbourne-ben született Reddy szülei színészek voltak, és ő is fellépett előadásokban már gyermekkorától fogva. Miután megnyert egy tehetségkutató versenyt Ausztráliában, a nyereménykét kapott jeggyel New Yorkba utazott a hatvanas években, ahol lemezszerződés szeretett volna kapni. Ez ugyan akkor nem sikerült, de mégis az Egyesült Államokban maradt és később a Capitol Records szerződtette.

Néhány hónapja debütált az életrajzi filmje

Első sikerét az I Don’t Know How to Love Him című számával aratta, majd ezt egy sor további, népszerűvé vált szám, köztük a Crazy Love, a Delta Dawn és az Angie Baby követte.

A nemzetközi elismerést az I Am Woman hozta meg számára, ami generációk számára vált meghatározóvá.

Reddy énekesként turnézott világszerte és gyakran szerepelt hollywoodi szórakoztató tévéműsorokban. 1974-ben csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán. Pályafutása során néhány filmben mellett színpadi musicalekben is láthatta a közönség.

Így harcolnak a palesztin nők az egyenjogúságért – Vélemény

„Majd akkor válunk valódi nemzetté, ha versbe foglalhatjuk a női test szépségét” ( Mahmud Darwish palesztin költő) Az utóbbi hónapokban mind az izraeli, mind a palesztin közvéleményt jelentős mértékben meghatározta a női jogok kérdése. Az ügy mélységesen tragikus apropója egy huszonegy éves betlehemi lány brutális meggyilkolása volt.

Tavaly, szeptember 5-én, a Torontói Filmfesztiválon debütált az életéről szóló film is, amelynek címe szintén I am Woman.

I AM WOMAN Official Trailer [HD] – In Theatres and On Demand September 11, 2020

For the first time on screen, I AM WOMAN tells the inspiring story of singer Helen Reddy, who wrote and sang the song “I Am Woman” that became the anthem for…

A filmben Tilda Cobham-Hervey alakítja Reddyt.

meghalt Helen Reddy enekesno i am woman
Tilda Cobham-Hervey az I am Woman című filmben, amelyben Helen Reddy énekesnőt alakítja / Fotó: Lisa Tomasetti / Stan

Az ausztrál mozikban 2020. augusztus 28-án jelent meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból