Meghalt Ivan Passer filmrendező, forgatókönyvíró, a cseh új hullám egyik legnagyobb rendezője, aki 1969-ben Milos Formannal együtt távozott Csehszlovákiából az Egyesült Államokba.

Ivan Passer cseh filmrendező a nevadai Renóban halt meg 86 éves korában – jelentette be a család egyik barátja, írja a Deadline.

Passer tagja volt annak a filmes nemzedéknek, amely létrehozta a cseh újhullámot az 1960-as években. Forgatókönyvírója volt a Milos Forman rendezte Egy szöszi szerelme (1965) és Tűz van, babám (1967) című filmeknek.

Meghalt Ivan Passer Rendező
Ivan Passer Filmrendező / Fotó: Lisa Maire / Epa / Shutterstock

Passer és Forman ugyanabba a bentlakásos középiskolába jártak Podebradyban a második világháború után, osztálytársuk volt a néhai cseh köztársasági elnök, Vacláv Havel is.

Csehszlovákia szovjet megszállása után távoztak az Egyesült Államokba. Passer hazájában csak egy filmet rendezett, az 1965-ben bemutatott Intim megvilágításban címűt. Öt évvel később, már Amerikában, a legeredetibb elsőfilmes rendező díját kapta az amerikai filmkritikusoktól.

Az Egyesült Államokban először egyetemeken tanított, majd színészkurzusokat szervezett. 1971-ben rendezte Győzelemre született című filmjét a fiatal Robert de Niro szereplésével. Tíz évvel később készítette el nagysikerű Cutter útja című filmjét Jeff Bridges és John Heard főszereplésével.

Elhunyt az Arany Pálma-életműdíjas Agnes Varda, a francia újhullám meghatározó rendezője

A rákban szenvedő rendezőnő, akinek pályafutását két éve az amerikai filmakadémia is életmű-Oscarral jutalmazta, egy nappal 91. születésnapja előtt, otthonában, családja körében hunyt el. Halálhírét a francia médiahírek után Varda Cine Tamaris produkciós cége erősítette meg pénteken. – írta a Twitteren Franck Riester francia kulturális miniszter.

Az HBO számára 1992-ben készült Sztálin című filmje Robert Duvall főszereplésével három Golden Globe-díjat is kapott. És négy Primetime Emmy-díjat is nyert –  az egyiket a nagy magyar operatőr, Zsigmond Vilmos kapta. A filmet egyébként részben Magyarországon forgatták.

Nomád című utolsó filmjét 2005-ben rendezte Passer Szergej Bodrov orosz rendezővel együtt Kazahsztánban. A filmet Golden Globe-ra jelölték.

Passer 2007-ben megkapta a Cseh Oroszlán-díjat a cseh filmművészethez való hozzájárulásáért. 2008-ban a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjjal tüntette ki.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk