Jean-Claude Carriére több művészeti ágban is alkotott

Carriére halálhírét lánya közölte, aki elmondta, otthonában, természetes halálban hunyt el édesapja, írjta a Variety.

Az 1931-ben született Jean-Claude Carrière termékeny regényíró volt a legkülönbözőbb műfajokban, ezen kívül dalszerzőként, filmrendezőként és színészként is ismert volt. Aznban leginkább forgatókönyvként vált a legsikeresebbé.

Jean Claude Carriere Regenyiro Forgatokonyviro Bunuel
Jean-Claude Carriére regényíró-forgatókönyvíró / Fotó: Getty Images

A filmmel úgy került kapcsolatba, hogy első regényének megjelenése után összeismerkedett Jacques Tatival. Tati megkérte, hogy egyes filmjei alapján írjon kisregényeket. Carrière-nek annyira megtetszett a projekt, hogy később megfordította dolgot: regények filmre adaptálásával kezdett foglalkozni.

Bunuel egyik filmjében is feltűnt

Bár számos, legendás rendezővel dolgozott együtt, talán a kései, érett Luis Bunuel alkotótársaként lett a legismertebb. Első közös munkájuk az Egy szobalány naplója volt 1964-ben, aminek együtt írták a forgatókönyvét és Carrière egy kisebb szerepet is eljátszott benne.

Diary Of A Chambermaid Trailer 1964

Diary Of A Chambermaid Trailer 1964Director: Luis BunuelStarring: Jeanne Moreau, Michel Piccoli, Georges Géret, Francoise Lugagne, Daniel Ivernel, Jean Ozenn...

Annyira egy húron pendültek, hogy innentől együtt dolgoztak a spanyol mester össze nagy kései filmjén: Nap szépeTejútBurzsoázia diszkrét bájaSzabadság fantomjaVágy titokzatos tárgya.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk