Nézem Film Meghalt Jirí Menzel, a Szigorúan ellenőrzött vonatok rendezője

Meghalt Jirí Menzel, a Szigorúan ellenőrzött vonatok rendezője

Promóció

Életének nyolcvanharmadik évében meghalt Jirí Menzel cseh filmrendező. A cseh újhullám egyik leghíresebb alkotója forgatókönyvíróként, színészként és színházi rendezőként is dolgozott. 1967-ben Oscar-díjat kapott a Bohumil Hrabal regénye alapján készült Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért.

Második filmjével már Oscar-díjat nyert

Promóció
- Advertisement -

Jirí Menzel halálhírét felesége, Olga Menzelova tette közzé egy Facebook-posztban, amelyhez egy videót is hozzátett, amelyen Menzel családjával látható, betegsége utolsó fázisáig, írja a The Guardian.

Menzel a prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán (FAMI) szerzett filmrendezői diplomát 1962-ben. 1956–57-ben a prágai televízió asszisztense. 1963-ig a Csehszlovák Híradó munkatársaként Véra Chytilová asszisztense, 1963–1965 között egy filmstúdió rendezője volt. 1965-től rendezőként dolgozott a Barrandov Studio filmstúdióban. 1965-ben készítette első rövidfilmjeit. 1971-ben Svédországban, 1977–78-ban az NSZK-ban, valamint Svájcban vendégrendező volt.

Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező / Fotó: Valerie Macon / Getty Images

Az IMDb adatbázisa szerint 29 rövid- vagy egész estés filmet rendezett, játékfilmben először a Gyöngyök a mélyben című, 1965-ös filmhez készített egy jelenetet. Egy évvel később készült leghíresebb filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok. Ezt követte például a Szeszélyes nyár, a Pacsirták cérnaszálon vagy a Sörgyári capriccio – utóbbiak szintén Hrabal regényei alapján készültek, akárcsak a 2007-es Őfelsége pincére voltam. Utolsó filmjét, a Don Juanokat 2013-ban mutatták be.

Security Check Required

No Description

Három évvel ezelőtt Harcsa Veronikával és Gyémánt Bálinttal készítettünk interjút, amely során Menzelről is kérdeztük a zenészpárost. Mint ismert, 2016 novemberében Kurt Weill Mahagonny daljátékának Jessie-jeként és Bohuslav Martinů Les Larmes du Couteau (A kés könnyei) című dadaista operájának Éléonore-jaként debütált a bázeli Martinů Fesztiválon, Jiří Menzel rendezésében.

Fantasztikus, most 78 éves, és nem annyira friss, aktív már mint amilyennek mondják, hogy volt még hatvan évesen is. De ezzel együtt is sziporkázik. Hatalmas kreativitása és ötlet-tárháza van még mindig, illetve nagyon önkritikus is. Nem ragaszkodott az elképzeléseihez, kipróbáltunk nagyon sok mindent. Ami nem működött, azt elfelejtettük, helyette mondott öt másik tervet

– mondta Harcsa Veronika a legendás cseh rendezőről.

Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntették

Közismert a barátsága sok magyar művésszel. Játszott több magyar filmben (például SzívzűrBöszörményi Géza, FelhőjátékMaár Gyula, Franciska vasárnapjaiSimó Sándor, Az ajtóSzabó István); színdarabot is rendezett Magyarországon. A Katona József Színházban Carlo Gozzi Szarvaskirály című darabját vitte színre. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje csillaggal kitüntetésben részesült.

Hangoskönyv | Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok

Hrabal a sinekhez vezette a bizottságot. Miután – hogy be ne piszkolja egyenruháját – a földre teritett egy zsebkendőt, letérdelt a vágány mellé, és fülét a …

Az Oscar-díj mellett Menzelt háromszor jelölték Arany Medvére a Berlini Filmfesztiválon, a Pacsirták cérnaszálon című, 1969-es filmjével nyert megosztva 1990-ben. Másik két jelölése az Őfelsége pincére voltam (2006) volt – ezzel elnyerte a FIPRESCI-díjat –, valamint az Aki aranyat keres című filmje (1957). Karlovy Vary Kristály Glóbuszát egyszer nyerte el, 1968-ban a Szeszélyes nyárral, és kétszer jelölték Velencében Arany Oroszlánra, 1981-ben a Sörgyári capricciót, míg 1994-ben az Ivan Csonkin közkatona élete és különleges kalandjai című filmjét. Mindkét filmjével elhozott egy-egy kisebb díjat a fesztiválról.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3