Meghalt Jirí Menzel, a Szigorúan ellenőrzött vonatok rendezője

Életének nyolcvanharmadik évében meghalt Jirí Menzel cseh filmrendező. A cseh újhullám egyik leghíresebb alkotója forgatókönyvíróként, színészként és színházi rendezőként is dolgozott. 1967-ben Oscar-díjat kapott a Bohumil Hrabal regénye alapján készült Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért.

Második filmjével már Oscar-díjat nyert

Jirí Menzel halálhírét felesége, Olga Menzelova tette közzé egy Facebook-posztban, amelyhez egy videót is hozzátett, amelyen Menzel családjával látható, betegsége utolsó fázisáig, írja a The Guardian.

Menzel a prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán (FAMI) szerzett filmrendezői diplomát 1962-ben. 1956–57-ben a prágai televízió asszisztense. 1963-ig a Csehszlovák Híradó munkatársaként Véra Chytilová asszisztense, 1963–1965 között egy filmstúdió rendezője volt. 1965-től rendezőként dolgozott a Barrandov Studio filmstúdióban. 1965-ben készítette első rövidfilmjeit. 1971-ben Svédországban, 1977–78-ban az NSZK-ban, valamint Svájcban vendégrendező volt.

meghalt jiri menzel rendezo szigoruan ellenorzott vonatok
Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező / Fotó: Valerie Macon / Getty Images

Az IMDb adatbázisa szerint 29 rövid- vagy egész estés filmet rendezett, játékfilmben először a Gyöngyök a mélyben című, 1965-ös filmhez készített egy jelenetet. Egy évvel később készült leghíresebb filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok. Ezt követte például a Szeszélyes nyár, a Pacsirták cérnaszálon vagy a Sörgyári capriccio – utóbbiak szintén Hrabal regényei alapján készültek, akárcsak a 2007-es Őfelsége pincére voltam. Utolsó filmjét, a Don Juanokat 2013-ban mutatták be.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Három évvel ezelőtt Harcsa Veronikával és Gyémánt Bálinttal készítettünk interjút, amely során Menzelről is kérdeztük a zenészpárost. Mint ismert, 2016 novemberében Kurt Weill Mahagonny daljátékának Jessie-jeként és Bohuslav Martinů Les Larmes du Couteau (A kés könnyei) című dadaista operájának Éléonore-jaként debütált a bázeli Martinů Fesztiválon, Jiří Menzel rendezésében.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Fantasztikus, most 78 éves, és nem annyira friss, aktív már mint amilyennek mondják, hogy volt még hatvan évesen is. De ezzel együtt is sziporkázik. Hatalmas kreativitása és ötlet-tárháza van még mindig, illetve nagyon önkritikus is. Nem ragaszkodott az elképzeléseihez, kipróbáltunk nagyon sok mindent. Ami nem működött, azt elfelejtettük, helyette mondott öt másik tervet[/perfectpullquote]

– mondta Harcsa Veronika a legendás cseh rendezőről.

Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntették

Közismert a barátsága sok magyar művésszel. Játszott több magyar filmben (például SzívzűrBöszörményi Géza, FelhőjátékMaár Gyula, Franciska vasárnapjaiSimó Sándor, Az ajtóSzabó István); színdarabot is rendezett Magyarországon. A Katona József Színházban Carlo Gozzi Szarvaskirály című darabját vitte színre. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje csillaggal kitüntetésben részesült.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Az Oscar-díj mellett Menzelt háromszor jelölték Arany Medvére a Berlini Filmfesztiválon, a Pacsirták cérnaszálon című, 1969-es filmjével nyert megosztva 1990-ben. Másik két jelölése az Őfelsége pincére voltam (2006) volt – ezzel elnyerte a FIPRESCI-díjat –, valamint az Aki aranyat keres című filmje (1957). Karlovy Vary Kristály Glóbuszát egyszer nyerte el, 1968-ban a Szeszélyes nyárral, és kétszer jelölték Velencében Arany Oroszlánra, 1981-ben a Sörgyári capricciót, míg 1994-ben az Ivan Csonkin közkatona élete és különleges kalandjai című filmjét. Mindkét filmjével elhozott egy-egy kisebb díjat a fesztiválról.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból