Bán János színész: “Jirí Menzel nem csak a mentorom, hanem a barátom is volt”

“Jirí Menzel egészen kivételes kvalitás, humanizmus és mély szakmai tudás jellemezte film- és színházi rendezőként, illetve színészként egyaránt” – mondta Bán János színművész hétfőn a 82 éves korában elhunyt alkotóra emlékezve.

Rendszeresen összefutottak Pécsett

Az Oscar-díjas cseh rendező, Jirí Menzel szombaton hunyt el. Bán János Oscar-jelölt (Az én kis falum, 1987) és Jászai Mari-díjas színész több alkalommal dolgozott Menzellel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]1978-ban, Gyarmathy Lívia Minden szerdán című filmjében találkoztunk először, ebben Menzel egy kisebb szerepet játszott. Nagyon sokat beszélgettünk, akkor német nyelven, és a sors úgy hozta, hogy néhány évvel később újra együtt forgattunk, akkor Maár Gyula Felhőjátékában, aminek ő volt a főszereplője. 1983-ig Pécsett tartották a filmszemléket, akkor is rendszeresen összefutottunk[/perfectpullquote]

– idézte fel a magyar színész.

ban janos szinesz jiri menzel rendezo meghalt
Bán János színész (b) és Jirí Menzel cseh rendező (j) / Fotó: Talabér Tamás

Amikor 1983-ban a Stílusgyakorlattal prágai vendégjátékon jártak, Menzelnek már megvolt Az én kis falum forgatókönyve, amelyet Jan Sverák írt. Bán 1984-ben a Katona József Színházban a Menzel által rendezett Szarvaskirályban, Carlo Gozzi darabjában is szerepet kapott.

A néma suttyó vezetett Az én kis falum főszerepéhez

Az 1985-ben bemutatott Menzel-filmet, Az én kis falum című mozit Oscar-díjra jelölték a legjobb külföldi film kategóriában.

“A Stílusgyakorlatban van egy parasztjelenet, amit Gáspár Sándorral adunk elő, és egy néma suttyót játszom benne. Azt hiszem, ez vezetett ahhoz, hogy Menzel engem választott Az én kis falum főszerepére, Otík megformálására”.

Két igazi barátja van Magyarországról Menzelnek

Arról 2016-ban, a budapesti Cseh Filmkarneválon (amelyen Jirí Menzel is meghívott vendég volt) beszélt Bán János, hogy Az én kis falum élete fontos mérföldköve volt, a film magabiztosságot adott neki színészként, emellett összehozta a cseh kultúrával, a hrabali, haseki világszemlélettel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Hrabal Őfelsége pincére voltam című művéből írt filmje magyarországi bemutatóján, 2007-ben Menzel úr azt mondta, két igazi barátja van Magyarországon, Szabó István és Bán János. Megtisztelő volt számomra a barátsága[/perfectpullquote]

– mondta végül Bán.

A Jászai Mari-díjas színész mellett Szabó G. László újságíró is elköszönt Menzeltől, aki felidézte, hogy testvéreként szerette Törőcsik Marit, de kezdetben feleségül akarta venni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból