Meghalt Johnny Nash raggae énekes, az I Can See Clearly Now szerzője

Meghalt 80 éves korában Johnny Nash amerikai reggae énekes, dalszerző, színész, producer, az I Can See Clearly Now szerzője.

Bob Marley karrierjének elindításában is segített

Johnny Nash énekes egészsége egyre romlott, természetes okok következtében halt meg kedden szülővárosában, Houstonban – közölte fia, Johnny Nash Jr. az AP hírügynökséggel. Gyerekként templomi kórusban kezdett énekelni, huszonévesen már saját lemeztársasága volt. A reggae jamaicai zenei stílus kevés amerikai képviselője lett, sokat segített barátja, Bob Marley karrierjének elindításában.

meghalt Johnny Nash enekes
Johnny Nash raggae énekes / Fotó: Michael Putland / Getty Images

Nash az elsők között ismertette meg a kis sziget zenei világát az amerikai közönséggel. A hatvanas, hetvenes években került a csúcsra, az I Can See Clearly Now című száma 1972-ben világsláger lett.

Listavezető is volt a Billboard listáján

A dalban, melyet állítólag szürkehályogműtétből felépülve írt, a nehézségek legyőzéséről mesél, a „ragyogó napsütés” gospelszerű refrénjével lelkesíti a hallgatóit. Tizenegyszer került fel valamelyik dala a Billboard 100-as listájára, legnagyobb slágere listavezető is lett, négy hétig nem talált legyőzőre.

Johnny Nash – I Can See Clearly Now

“The Midnight Show”, 1973

A nyolcvanas években visszavonult houstoni birtokára, nem készített több felvételt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból