Hallgatom Meghalt Julian Bream 20-szoros Grammy-jelölt gitáros

Meghalt Julian Bream 20-szoros Grammy-jelölt gitáros

Promóció

Nyolcvanhét esztendős korában meghalt az egyik legismertebb brit klasszikus gitáros, Julian Bream. Halálának oka egyelőre ismeretlen.

Fiatalon kezdett el gitározni

Promóció
- Advertisement -

Julian Bream brit gitáros a klasszikus stílus egyik legkiválóbb alakja volt. Az őt képviselő cég megerősítette a hírt, hogy a 87 éves zenész otthonában, békés körülmények között hunyt el. Halálának oka ismeretlen.

Julian Bream / Fotó: Eamonn McCabe

Bream 1933-ban született Battersea-ben egy zongorista és dzsesszgitáros fiaként. Bream zenei tehetsége hamar megmutatkozott és a Royal College of Music ösztöndíjasaként tanulhatott zongorán és csellón játszani. A gitározást pedig önszorgalomból sajátította el. Első gitárkoncertjét tizenhárom-éves korában adta.

Hússzor jelölték a rangos Grammy-díjra

1952 és 1955 között a seregben szolgált, ahol elektronikus gitárjátékával szórakoztatta katonatársait a sereg tánczenekarában. A leszerelése után Benjamin Britten helyettesítőjévé lépett elő az Erzsébet korabeli dalokat éneklő Peter Pears előadásain a ’60-as években. Később megalakította a Julian Bream Társulatot, hogy a korszak zenéjét játszhassa.

Meghalt Bíró Ádám, a Kozmix zenekar gitárosa – ContextUs

Meghalt Bíró Ádám, a Kozmix zenekar gitárosa – halálhírét az együtt erősítette meg Facebook-oldalukon. – olvasható a közleményben, amelyhez a 20 éves jubileumi koncertjük egy videórészletét csatolták. No Description Horváth “Hozso” Zsolt külön is megemlékezett zenésztársáról, barátjáról a Facebook-oldalán. Mint írta, “néha igazságtalan az élet, hogy miért pont ő, miért ilyen fiatalon.

Bream klasszikus gitáron olyan zeneszerzők műveit szólaltatta meg, mint Joaquín Rodrigo és Heitor Villa-Lobos. A Nocturnal című darabot kifejezetten számára komponálták, amely az angol reneszánsz zeneszerző, John Dowland Come, Heavy Sleep (Jöjj, nehéz álom) című szerzeményéből tartalmazott variációkat. Sikeresen ötvözte a gitárt és a klasszikus hagyományokat.

Julian Bream – J.S Bach-Violin Sonata fugue

Julian Bream – J.S Bach-Violin Sonata fugue BWV 1001

Élete során húsz alkalommal jelölték Grammy-díjra és négyszer át is vehette a zenei kitüntetést. 2002-ben végleg visszavonult és soha többé nem játszott.

A dolog, ami egy kicsit zavar, hogy tudom sokkal jobb zenész vagyok, mint 70 évesen voltam, de ez nem tudom bizonyítani

– nyilatkozta a zenész a The Guardian számára.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3