Meghalt Juliette Gréco sanzonénekesnő, francia ikon

Kilencvenhárom éves korában szerdán meghalt Juliette Gréco, a francia sanzon nagyasszonya, Léo Ferré, Jacques Prévert és Serge Gainsbourg dalainak előadója.

Első dalszövegét Jean-Paul Sartre írta

Juliette Gréco énekesnő a délkelet-franciaországi Ramatuelle-ben lévő otthonában hunyt el szerettei körében – írja a BBC a család AFP francia hírügynökségnek elküldött közleményére hivatkozva.

Gréco az 1950-es, ’60-as években vált világhírűvé a L’accordeon, a La Javanaise és a Deshabillez-moi című sanzonokkal.

1927. február 7-én született a dél-franciaországi Montpellier-ben korzikai apától és francia anyától. Szülei kiskorában elváltak, hatéves korában anyja Párizsba vitte. Amikor a németek 1940-ben elfoglalták Párizst, Délnyugat-Franciaországba költöztek.

juliette greco fiatalon
Gréco egy, az ő tiszteletére tartott koktélpartin Milánóban, 1960. november 8-án / Fotó: Raoul Fornezze / AFP

Nem sokkal később az ellenállásban részt vevő anyját és nővérét deportálták. Juliette-et is letartóztatták, de fiatal korára való tekintettel elengedték.

A háború után színi kurzusokon vett részt, néhány szerepet is kapott a színpadon és a rádióban. Hamarosan megismerkedett a Saint-Germain negyed bohémjaival, a lázongó “vad ifjúság” jelképes alakjává vált. Olyan jelentős művészek baráti köréhez tartozott, mint Boris Vian és Albert Camus, első dalának szövegét Jean-Paul Sartre írta.

Je suis comme je suis Juliette Greco.

La grande Juliette dans une de ses chansons fétiches

Barátai biztatására énekelni kezdett. Dalainak a zene mellett a szöveg is erőssége volt, ezeket többek között Raymond Queneau, Boris Vian és Jacques Prevert jegyezte, és közülük többet Joseph Kosma zenésített meg. 1951-ben megjelent első albuma, amelynek legnagyobb slágere a Je suis comme je suis (Vagyok, aki vagyok) és a Je hais les dimanches (Gyűlölöm a vasárnapokat) lett.

Filmes karrierje is felfelé ívelt

Grécóra Hollywood is felfigyelt, olyan filmes nagyágyúkkal dolgozott együtt, mint John Huston és Orson Welles. Welles-szel például a  Richard Fleischer által rendezett Crack in the Mirror (1960) filmben látható.

crack in the mirror juliette greco
Crack in the Mirror című film (1960) / Fotó: Wikimedia

A hatvanas évek elején hazatért, pályáján ettől kezdve a sanzon élvezett elsőbbséget, bár 1965-ben nagy sikert aratott a Belphégor című, akkor induló televíziós sorozatban, amelyet Magyarországon is bemutattak.

Serge Gainsbourggel kezdett együtt dolgozni, a közös munkának rengeteg sláger lett az eredménye, ezek közül is kiemelkedett az 1963-ban felvett La Javanaise.

A siker ellenére a színésznő egyre mélyülő depresszióval küzdött, 1965-ben öngyilkosságot is megkísérelt. A hatvanas évek végén ismét teltházas koncerteket adott, világkörüli turnékra indult, majd megszületett egyik legnagyobb slágere, a Deshabillez-moi (Vetkőztess le!) című dal.

Déshabillez moi Juliette Greco

Déshabillez moi Juliette Greco lyrics

Pályafutása a hetvenes években a kiadóváltások miatt kissé megtorpant, de mindig vissza tudott térni a csúcsra. 1982-ben önéletrajzi könyvet jelentetett meg Jujube címmel.

Az örökifjú énekesnő 2004-ben legendás koncertet adott a párizsi Olympiában, és még a nyolcvanhoz közel is vállalkozott világ körüli turnékra. Új műfajokban is kipróbálta magát, készített dzsesszlemezt, és brazil zenészekkel is dolgozott együtt.

Négy éve majdnem fellépett Budapesten is

Gréco úgy nyilatkozott, hogy a színpadon egyáltalán nem érez fáradtságot, 2015-ben mégis több külföldi állomást érintő búcsúturnéra indult. Budapesti koncertjét 2016 őszére hirdették meg, de az előadást egészségi okok miatt le kellett mondania a Müpának.

meghalt Juliette Greco enekesno francia ikon
Juliette Gréco énekesnő / Fotó: Jean-Christophe Bott / AFP

Hazájában intézménynek számít, kitüntetéseinek se szeri, se száma, a Becsületrendet 1984-ben vehette át.

Két évvel ezelőtt szintén legendás és szintén dél-franciaországi sanzonénekes hunyt el: Charles Aznavour.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból